В КИТАЙ СЪОБЩИХА ЗА ПОЯВАТА НА АТИПИЧНА ПНЕВМОНИЯ

Четирийсет и четири души са заразени с неизвестна форма на вирусна пневмония в Ухан, главния град на китайската провинция Хубей, информира на 03.01.2020 г. Zdrave.net като се позова на БТА.

Единайсет от болните са в тежко състояние, а още 121 души, контактували със заразените, са под лекарско наблюдение, съобщиха градските здравни власти.

Пациентите, страдащи от новооткритата инфекция се лекуват в изолатори в местни болници. Издирват се други лица, които са били в контакт със заразоносителите. Две жени са били приети в болница в Хонконг със симптоми на пневмония след пътуване до Ухан. Състоянието им е стабилно, съобщи ТАСС.

На 31 декември 2019 г. Китай съобщи за най-малко 27 заразени с неизвестен вид пневмония в Ухан. В много от случаите се проследява връзка с местния пазар на морски дарове, който вече е затворен. В повечето случаи болните се оплакват от треска, а някои – и от затруднено дишането. Рентгеновите снимки показват, че понякога болестта уврежда белия дроб.

Вестник “Женмин жибао” цитира източници от градските медицински среди, според които вирусът не причинява непознат вид тежък остър респираторен синдром (наричан още атипична пневмония) и е твърде вероятно да става дума за нова форма тежка пневмония.

При епидемия от атипична пневмония през 2003 г. в цял свят починаха общо 774 души, припомня ТАСС.