В ИСТАНБУЛ СЕ СЪСТОЯ МЕЖДУНАРОДЕН КОНГРЕС НА АКУШЕРКИТЕ

На 26-28 април 2018 г. университетът “Медипол” в Истанбул беше домакин на Първи Международен и Втори Национален конгрес на акушерките на тема “Специализираното обучение за акушерки, здравословна стъпка за живот”. В него участие взеха специалисти от Турция, Англия, Франция, България, Хърватия, Иран и др., информира за сайта на БАПЗГ Нино Колева, студентка в IV курс в специалност “Акушерка” към Катедра “Здравни грижи” към ФОЗ на Медицински университет София.

Поздравление към участниците в конгреса отправи проф. д-р Сабахаттин Айдън, ректор на университета “Медипол”.  Доклад изнесе здравният министър на Турция Ахмет Демирджан. Интересни данни представи в доклада си Есра Албайрак, председател на Асоциацията на акушерките в Турция. В него тя отбеляза, че цезаровите сечения в страната са надхвърили 50%, което е наложило да се приемат законови мерки, ограничаващи ражданията със секцио до 25% и то по медицински показатели.

Пленарни доклади изнесоха проф. Антония Янакиева и студентката Нино Колева от  Медицински университет – София, проф. Христина Милчева, директор на Медицински колеж към от Тракийски университет – Стара Загора и  главната  акушерка на ПСАГБАЛ “Св. София” Мая Бонева.

В интервю за Турската национална телевизия доц. д-р Асийе Коджатюрк, декан на Факултета по обществено здраве към университета “Медипол” сподели: “Българските лектори се представиха на високо ниво. Голям интерес предизвикаха изнесените доклади от представителите на Факултета по Обществено здраве от МУ – София, проф. Антония Янакиева и стажант-акушерката Нино Колева, които доведоха до редица дискусии свързани с обучението на студентите и предизвикаха сериозен интерес от страна на чуждестранните лектори и гости в залата. Благодарни сме на главна акушерка Мая Бонева за интересния доклад свързан с дейността на акушерките и удовлетвореността на родилите жени в Първа АГ болница “Св. София”, както и за участието й в дискусията “Попитай специалиста”, където даде конкретни отговори и напътствия на нашите бременни и родилки. Благодарим и на проф. Христина Милчева за изчерпателния доклад, в който представи обучението на акушерките в Медицинския колеж към Тракийски университет – Стара Загора.”

Гл. акушерка Мая Бонева връчи на организаторите поздравителен адрес от името на Алианса на българските акушерки. Организационният комитет на конгреса награди лекторите от България с грамоти за висок принос и активна подкрепа в провеждането на конгреса.

 


Участници във форума


Проф. Антония Янакиева, Нино Колева, проф. Христина Милчева, главна акушерка Мая Бонева (от ляво надясно).

 


 Доц. д-р Асийе Коджатюрк, проф. Христина Милчева и доц. д-р Нуран Айдън (от ляво надясно).