ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОТКРИВАТ ВРЕМЕННИ БОЛНИЦИ „НАЙТИНГЕЙЛ” ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19

Във Великобритания принц Чарлз откри днес новата временна болница с 4 000 легла, в която се превърна големият изложбен център „Ексел” в Лондон. Трансформирането на „Ексел” в лечебно заведение, носещо името на Флоранс Найтингейл, английската медицинска сестра, поставила научните основи на сестринската професия, стана само за девет дни.

Общо новите болници от този тип в Обединеното кралство са пет и са наречени “Найтингейл”. Това обикновено са големи конгресни или друг тип центрове, преоборудвани за целите на здравеопазването в кризисната ситуация, съобщи на 03.04.2020 г. БНР.

Британските медии твърдят, че тази в Лондон е най-голямата по рода си в целия свят със 80-те си отделения и общо 4 000 легла. Войници, дърводелци и доброволци работиха денонощно, за да трансформират „Ексел” навреме за голямото предизвикателство.

Принц Чарлз, който съвсем наскоро се възстанови след самоизолация, откри официално болницата в Лондон чрез видеовръзка от шотландския дворец Балморал. Той каза много топли думи за всички, които са на предната линия в битката с вируса. И допълни:

„От името на нацията искам да кажа „голямо благодаря“ на проектантите, строителите, въоръжените сили, на великодушните компании и организации, които дариха оборудване и услуги, и на целия помощен персонал, на всички, които направиха възможен този проект“.

На откриването присъства лично министърът на здравеопазването Мат Ханкок, също завърнал се скоро от самоизолация: „Като министър ще направя всичко, което мога за тази страна да реагира на този ужасен вирус. Привилегирован съм, че мога да се възползвам от способностите и компетентното ръководство на всички тези хора, които са около мен“.

Болницата в Лондон ще бъде използвана изключително за лечение на пациенти с COVID-19, които ще бъдат прехвърлени там от други интензивни отделения на болници от цялата британска столица. Според разчетите около 16 000 персонал ще е необходим за обслужване лечебното заведение, когато започне да се използва с пълен капацитет. На персонала ще бъде предложен престой в околните хотели. Някои представители на здравеопазването изразиха загриженост за комуникацията между отделните звена в такова огромно отворено хале, което се използва изключително  за търговски панаири или изложения.

В Бристол и Харогейт ще се открият още две болници „Найтингейл“ с общ капацитет 1500 легла. В най-скоро време такива болници ще отворят врати и в Бирмингам, Манчестър, Кардиф и Белфаст.

Добрата новина за увеличаването на капацитета от болнични легла от страна на  правителството в борбата с пандемията от коронавирус обаче бе помрачена от данните за жертвите през последното денонощие. С новия рекорд от починали 684 пациенти за 24 часа общият брой на жертвите във Великобритания достигна 3605 души.