БЪЛГАРИЯ Е НА ОПАШКАТА ПО ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В ЕС И НА БАЛКАНИТЕ

Със средна продължителност на живота от 74,9 години България е с най-нисък показател в ЕС и сред съседните балкански страни. В Гърция той е 81,5 години, в Румъния – 75,3 години, в Сърбия – 75,7 години, в Турция – 78,1 години, в Албания – 78,5 години.

Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г., цитирани от БТА, информира Zdrave.net.

Своеобразни „рекордьори“ по най-ниска продължителност на живота в ЕС са българските региони Северозападен (73,3 години), Югозападен (74,4 години) и Северен Централен (74,4 години), показва европейската статистика. Според анализа средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години.

Според анализа на Евростат регионите в ЕС с най-висока продължителност на живота са позиционирани главно в Испания и Италия, докато по-голямата част от регионите с относително ниска продължителност на живота са предимно в източните региони на ЕС.

Най-високо равнище на продължителност на живота в ЕС е регистрирано в испанския столичен регион Комунидад де Мадрид (85,2 г.), следван от още два испански региона – Ла Риоха и Кастилия Леон (по 84,3 г.). Със същите показатели в челната петица е италианският регион Тренто, а на пето място е френският столичен регион Ил дьо Франс (84,2 години).

Топ 5 на регионите в ЕС с най-ниски стойности по продължителността на живота е съставен освен от трите български региона, още от един румънски и един унгарски регион, показват данните на Евростат.