БРОЯТ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ КОРОНАВИРУСА НАДХВЪРЛИ 30 000 В СВЕТОВЕН МАЩАБ

Броят на жертвите от коронавируса в света надхвърли 30 000 души. Само в Европа жертвите са 22 600,  съобщи на 29.03.2020 г. БНР.

Испания постави нов рекорд – 838 смъртни случая за едно денонощие. Броят на потвърдените случаи достигна 79 000.

В Италия, където над 10 000 души починаха от COVID-19, заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери прогнозира, че до 10 дни броят на новите случаи ще започне да спада.

Във Франция, където починаха близо 2000 души, премиерът Едаур Филип заяви, че битката едва започва.

Британският премиер Борис Джонсън, който се самоизолира след положителна проба, изпрати писма до всички домакинства в Обединеното кралство с предупреждение, че „ще бъдат наложени още по-строги мерки, ако е необходимо“.

Американският президент Доналд Тръмп се отказа от пълна карантина на Ню Йорк и САЩ. Над една четвърт от смъртните случаи в САЩ са в Ню Йорк. Бебе под 1 година в Чикаго стана жертва на болестта.

Русия обяви, че затваря границите си от утре. Кметът на Москва Сергей Собянин обясни, че заразата е навлязла в нова фаза, след като броят на заразените в руската столица надхвърли 1000, докато мнозина московчани продължават да се разхождат по улиците въпреки призивите на властите да стоят по домовете си.

Китайската национална здравна комисия предупреди, че страната може да се сблъска с нова вълна от коронавирусни инфекции в резултат на увеличаване на броя на внесените случаи. “Китай вече има 693 случая, постъпващи от чужбина, което означава, че възможността за нов кръг от инфекции остава сравнително голяма”, заяви говорителят на Националната здравна комисия Ми Фън.