БЛИЗО 2000 ДУШИ В КОНГО СЕ РАЗБОЛЯХА ОТ ЕБОЛА

Поне 1994 случая на Ебола в ДР Конго са потвърдени от обявяването на огнището в африканската страна миналия август, информира БНР на 04.06.2019 г. като се позовава на в. „Гардиън“.
Настоящото огнище е второто по мащаб в историята, като досега са починали около 1339 души.
Насилие от въоръжени групировки и недоверие на местните общности възпрепятстват борбата със заболяването. Скорошна анкета показала, че над една четвърт от допитаните в ДР Конго не вярват в съществуването на болестта.
Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.
При евентуално (само)излекуване вирусът продължава да живее допълнително 7-8 седмици в мъжката полова система, правейки семенна течност през този период опасна дори и след „пълното“ излекуване.
Срещу Ебола няма открита ваксина.Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата.
Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. От четирите вируса, три (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.