Американски учени алармират: ДИАБЕТЪТ ВЕЧЕ Е БОЛЕСТ НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ

Докато преди се смяташе, че от захарна болест се разболяват предимно възрастни, лекарите регистрират диагнозата при все по-млади хора – дори тийнейджъри и деца. Само в Щатите с наднормено тегло вече са 17% от подрастващите. Цифрата е тройно по-висока спрямо 1970 г., сочат последните данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията, съобщи на 15.04.2017 г. БГНЕС.
Това води до повишен риск от поява на диабет тип 2 – болест, при която панкреасът не произвежда достатъчно инсулин. Оттам кръвната захар остава в организма непреработена и висока. За сравнение, за диабет тип 1 говорим тогава, когато имунната система разрушава клетките, произвеждащи инсулин.
Така пряко се засягат и кръвоносните съдове, което представлява повишена опасност от появата на инсулт и инфаркт, бъбречна недостатъчност и други. Всяка година от диабет умират най-малко 75 000 американци. Тъй като болестта се развива постепенно, доскоро бе сравнително необичайно тя да се среща у толкова много млади хора. Откриването й вече не е рядкост сред ученици и невръстни малчугани.
В щати като Калифорния, Колорадо, Охайо, Южна Каролина и Вашингтон, боледуват близо 12,5 на всеки 100 000 деца на възраст между 10 и 19 години. Коефициентът се променя в зависимост от възраст, пол, раса и етническа принадлежност. Това означава, че всяка година с диабет се диагностицират около 1500 деца и юноши годишно.
Изследователите откриват очевидна разлика при расовия и етнически фактор, като „белите“ се считат за по-рядко засягани. Задълбочава се и разликата в половете и от захарна болест се разболяват все повече момичета – почти двойно спрямо момчетата. Специалистите отчитат, че общо при всички фактори годишното увеличение на заболеваемостта при лицата под 18-годишна възраст е близо 5,2%. С течение на времето, последиците могат да бъдат много сериозни.