АЛКОХОЛЪТ УБИВА 3 МЛН. ДУШИ ГОДИШНО

Злоупотребата с алкохол води до смъртта на 3 млн. души годишно. Повечето от тях- ¾ са мъже, а ¼ са жени. Това става ясно от нов доклад на Световната здравна организация (СЗО). Освен, че алкохолът над определени дози е вреден сам по себе си, злоупотребата с чашката става причина и за прояви на насилие, катастрофи, води до проблеми с психичното здраве и болести като рак и инсулт, съобщи на 01.10.2018 г. Clinica.bg.

Около 2.3 млрд. души в света пият алкохол. Вследствие на това от тях около 237 млн. мъже и 46 млн. жени са развили някакви проблеми. Алкохолът е причина за 5.3% от всички смъртни случаи в световен мащаб и за повече от 200 заболявания и наранявания.

Злоупотребата с вредния навик дава поражения на организма сравнително рано в живота. Във възрастовата група 20-39 години приблизително 13.5% от всички смъртни случаи са свързани с употребата на алкохол. Има причинно-следствена връзка и между вредния навик с редица умствени и поведенчески разстройства. Установена е и връзка между пиенето и разпространението на инфекциозни заболявания като туберкулоза и СПИН. Освен здравните последици, вредното използване на алкохол води до значителни социални и икономически загуби за отделните хора и обществото като цяло.