ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК

НАШИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК Е 12 МАЙ

Професионалистите по здравни грижи в България празнуват всяка година на 12 май – Международния ден на сестринството. На този ден през 1820 г. във Флоренция, Италия, е родена Флорънс Найтингейл (Florence Nightingale) – английска медицинска сестра и обществена деятелка, която поставя основите на модерното сестринство. Тя е вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да бъде медицинска сестра. Става известна със своята пионерска работа в областта на медицинската грижа, предоставяна от милосърдни сестри по време на Кримската война (октомври 1853 г. – февруари 1856 г.). Самата тя се грижи денонощно за ранените войници. Наричали са я Дамата с лампата (The Lady with the Lamp) заради късните обиколки, които е правила за да наглежда болните през нощта.

Флорънс Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за медицински сестри, което се е помещавало в Болница „Сейнт Томас“ в Лондон – това било първото светско училище за медицински сестри в света, което днес е част Кингс Колидж в Лондон.

В периода 1837 – 1838 г. младата Флорънс пътешества с родителите си из Европа. През 1849 г. посещава Института Диаконис в Кайзерверт (Германия). Връща се в Англия с твърдото решение да стане милосърдна сестра. През 1853 г. започва да управлява неголяма частна болница на Харли стрийт в Лондон.

По време на Кримската война, през октомври 1854 г. Флорънс Найтингейл заедно с 38 помощници, сред които има монахини и милосърдни сестри, се отправя към полевите болници, в началото в Скутари (Турция), а след това и в Крим.  Флорънс Найтингейл  твърдо вярвала в добрата хигиена, упорития труд, енергията и отдадеността от страна на медицинския персонал и комуникацията с пациента. С газена лампа в ръка през нощта тя обикаляла да проверява състоянието на ранените войници. Благодарение на организаторските ѝ качества и неуморната ѝ дейност смъртността в лазаретите рязко спада от 42% на 2,2%.

През 1856 г. със свои пари Флорънс издига в Крим голям кръст от бял мрамор в памет на войниците, лекарите и медицинските сестри, загинали в Кримската война.

Кримската война прави Флорънс Найтингейл национална героиня. Връщащите се от фронта войници разказват легенди за нея, наричайки я Дамата с лампата, тъй като през нощите с лампа в ръка тя, като добър светъл ангел, сама обхождала палатките с болните.

След връщането ѝ в Англия през 1856 г. на Найтингейл е възложено да реорганизира армейската медицинска служба. През 1857 г. правителството заделя средства за организация на комисия по провеждане на необходимите реформи. През 1859 г. военен министър става отново Хърбърт. С негова помощ Флорънс Найтингейл успява да постигне това, което иска – болниците са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният персонал задължително минава през необходимата подготовка, въвежда се строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военномедицинска школа, а в армията започва разяснителна работа за важността на профилактиката на болестите.

Флорънс Найтингейл е способна математичка, тя се занимава се и със статистически изследвания. Става новатор в използването на методите на инфографиката в статистиката, в частност – кръгови (секторни) диаграми. През 1859 г. е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация.

Найтингейл написва книгите „Бележки за факторите, влияещи на здравето, ефективността и управлението на болниците на британската армия“ (Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency and Hospital Administration of the British Army, 1858 г.) и „Как да се грижим за болните“ (Notes on Nursing: What It Is and What It Is Not, букв. Бележки върху здравната грижа за медицински сестри: какво е и какво не е?, 1860).

През 1883 г.  Флорънс Найтингейл е наградена от кралица Виктория с Кралския Червен кръст, а през 1907 г. става  първата жена, наградена с орден „За заслуги“.

През 1912 г. Лигата на Международния Червен кръст и Червен полумесец (преименувана през 1991 г. на Международна федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец) учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за милосърдните сестри по целия свят.

Флорънс Найтингейл умира в съня си на 90-годишна възраст на 13 август 1910 г. в Лондон, Великобритания. Предложението да бъде погребана в Уесмистърското абатство е oтхвърлено от нейни роднини. Погребана е в двора на църквата „Света Маргарет“ в Хемпшир.

 


Фотография на Флорънс Найтингейл, направена около 1860 г.
Снимка: Хенри Херинг (Национална портретна галерия – Лондон)