EFN в свое поздравление за Международния ден на сестринството: ОЦЕНЯВАМЕ БЕЗКОРИСТНИЯ АНГАЖИМЕНТ, ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И СМЕЛОСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И АКУШЕРКИТЕ ДА ПРЕДОСТАВЯТ ОТЛИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Получихме поздравителен адрес от Европейската федерация на асоциациите на медицинските сестри (European Federation of Nurses Associations – EFN). В поздравлението, подписано от президента на EFN г-жа Елизабет Адамс, вицепрезидента Нина Хахтела и други членове на Изпълнителния комитет на федерацията, се казва: Скъпи Колеги и Приятели, Международният ден на медицинските сестри се отбелязва по целия свят всяка година на 12 май, когато се отбелязва рождението на Флорънс Найтингейл. Това годишно събитие дава възможност да се разсъждава върху невероятния принос на медицинския и акушерския персонал и да се признае жизненоважната животоспасяваща работа, която вършат всеки ден. Необходимостта от признаване на всяка една медицинска сестра и акушерка тази година е още по-важна с продължаващата здравна криза, която пандемията представи, особено в контекста на десетилетия недостатъчни инвестиции, безпрецедентна война срещу Украйна и заплахата за мира в световен мащаб. Историята ще запише образцовото хуманитарно състрадание, опит и ангажираност на медицинските сестри и акушерките в едно от най-мрачните и предизвикателни времена в здравеопазването и за човечеството през последните години.”

В поздравлението се изтъква, че през  тази година медицинските сестри и акушерките чрез своята непреклонна отдаденост, опит, професионализъм, храброст и героични действия са спасили безброй животи: EFN признава дълга на благодарност, който се дължи на толкова много безкористни медицински сестри и акушерки, които рискуват собствения си живот, като същевременно се тревожат за безопасността на своите близки. Медицинските сестри и акушерките са доказали своята жизненоважна роля в предоставянето на здравни грижи по време на тази пандемия във всяка страна по света. Има безброй невероятни истории за действията на медицинските сестри и акушерки, състрадателни грижи и лидерство, които демонстрират огромния принос на професията, докато се сблъскват с най-голямото безмилостно глобално здравно предизвикателство в живота си.”

Поздравителният адрес завършва с думите: “На 12 май 2022 г. EFN отбелязва Международния ден на медицинската сестра, като застава в знак на солидарност с всички наши медицински сестри и акушерки. С голяма гордост признаваме индивидуалните и колективните усилия на медицинските сестри и акушерките и оценяваме техния безкористен ангажимент, професионализъм и смелост да предоставят отлични постижения в здравеопазването на всички нуждаещи се. Знаем, че медицинските сестри и акушерките променят живота на хората и EFN благодари на всеки от вас за всичко, което правите.”

Поздравителният адрес на EFN на английски език можете да видите ТУК

Поздравителният на EFN на български език можете да видите ТУК