EВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ЗАЯВИ, ЧЕ ВСИЧКИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19, ОДОБРЕНИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЗАЩИТАВАТ СРЕЩУ ВСИЧКИ ВАРИАНТИ НА КОРОНАВИРУСА

Eвропейската агенция по лекарствата (European medicines agency – ЕМА) заяви, че всички ваксини срещу COVID-19, които са одобрени в Европейския съюз, защитават срещу всички варианти на коронавируса, в това число и срещу Делта варианта. За това информира Zdrave.net на 02.07.2021 г. като се позова на Агенция „Ройтерс“. Европейският лекарствен регулатор обаче призова производителите на ваксини да бъдат активно наблюдавани и строго мониторирани.

“Появиха се редица варианти през последните месеци, очакваме и още“, каза на брифинг Марко Кавалери, ръководител на отдела за биологични терапии и стратегии за ваксините на ЕMA. “Много важно е да има непрекъснат мониторинг и стриктно наблюдение на работата на всички одобрени ваксини срещу нововъзникващи варианти”, добави той и припомни, че силно трансмисивният вариант делта на SARS-CoV-2, идентифициран за първи път в Индия, доведе до вълна от нови инфекции по целия свят.

В момента Европейският съюз има четири разрешени ваксини срещу COVID-19: на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna и Johnson & Johnson.

На брифинга стана ясно, че EMA ще продължи с оценка на данните от коронавирусната ваксина на CureVac, дори и след като германската биотехнологична компания обяви, че нейната ваксина показва само 48% ефективност след окончателния анализ.

За пореден път представителите на агенцията обясниха, че в институцията не е постъпвало заявление за разрешение на Covishield, версия на ваксината на AstraZeneca, направена в Индийския серумен институт. Те посочиха, че ЕМА може да одобри и разреши за употреба единствено ваксини, за които има подадена съответната документация.

„Ройтерс“ припомня, че през последните дни се появиха напрежение и спорове между Индия и Европа заради изключването на Covishield от паспортната програма на Европейския съюз.

Германия и Испания са сред деветте европейски държави, които са уведомили Индия, че ще приемат пътници, ваксинирани с Covishield. Това са заявили източници от индийското външно министерство, цитирани от „Ройтерс“.