МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ОТДАДОХА ПОЧИТ КЪМ СВОИТЕ КОЛЕГИ, КОИТО ЗАГУБИХА БИТКАТА С COVID-19

В Деня на здравето лекари, професионалисти по здравни грижи и санитари от различни лечебни заведения в страната с едноминутно мълчание и вой на линейки отдадоха почит към всички медицински специалисти и медицински служители, които загубиха битката с COVID-19, спасявайки чужди животи в условия на пандемия. Точно в 12:00 часа медиците, които имаха възможност, излязоха пред лечебните заведения, а други запазиха едноминутно мълчание в отделенията и клиниките. Инициативата на Българския лекарски съюз беше подкрепена от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„142 са медицинските чинове, загинали през годините, а сега само за една година загубихме над 120 медици в тази пандемия, което е изключително разтърсващо. В същото време всички наши колеги показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и на морала. Те са наистина героите на нашето време! В нито един момент медицинските специалисти не се отказаха да се грижат за своите пациенти. Пренебрегнаха всякакви опасности, пренебрегнаха своите семейства, само и само да бъдат полезни и да спасяват човешки животи, дори и с риск да загубят своя. Поклон пред саможертвата на тези колеги и пред хилядите, които и в момента са на работното си място!“. Това каза началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски след церемонията пред Паметника на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България, който се пред лечебното заведение.

На церемонията присъстваха още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, медицински специалисти, граждани, журналисти.

Публикуваме снимки от инициативата, които ни изпратиха председателите на регионални колегии на БАПЗГ в София, Варна, Русе, Габрово, Кърджали, Плевен и Стара Загора.

 

 През Паметника на медицинските чинове, загинали за свободата и обединението на България, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, началникът на ВМА ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски медицински специалисти, граждани и журналисти отдадоха почит към медиците, които загубиха живота си, спасявайки чужди животи.

 

Минута мълчание запазиха лекари, медицински сестри , медицински лаборанти, рехабилитатори и други медицински специалисти, санитари и медицински служители пред централния вход на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

 

Медицински специалисти от различни отделения на УМБАЛ „Александровска“ отдадоха почит за медиците, които загубиха живота си по време на пандемията.

 

Медици от УМБАЛ „Св. Анна“ запазиха едноминутно мълчание във фоайето на болницата.

 


„Ще продължим да помагаме на пациентите и ще победим вируса“, казаха медицински специалисти от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна след като запазите едноминутно мълчание в памет на колегите си от цялата страна, които загубиха своя живот, оставайки до последно на работния си пост.

 


Точно в 12:00 часа медици от УМБАЛ „Канев“ в Русе запазиха едноминутно мълчание пред болницата.

 


С вой на сирени и едноминутно мълчание медицински сестри и лекари от МБАЛ „Тота Венкова“ – Габрово отдадоха почит към медиците, които починаха от коронавирусна инфекция.

 

Медицински специалисти и медицински служители от Държавната психиатрична болница в Севлиево запазиха едноминутно мълчание в памет на Ангелите на милосърдието и Героите в бяло, които загубиха живота си по време на пандемията.

 

Медици от МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски”- гр. Кърджали отдадоха почит към паметта за загиналите в епидемията медици пред Спешното отделение на болницата.

 

Сейнур Мюмюн – главна сестра на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски – гр. Кърджали, д-р Стоян Петков – председател на Регионалната колегия на БЛС – Кърджали и г-жа Росица Генчева – председател на Регионална колегия на БАПЗГ – Кърджали (от ляво надясно).

 


С минута мълчание отдадоха почит към медиците, починали от COVID-19, лекари, медицински сестри и санитари от Държавната психиатрична болница в град Кърджали.

 

Медицински специалисти от ДКЦ 1 в Кърджали в минутата на мълчание пред сградата на центъра.

 

Почит към починалите от коронавирусна инфекция медици отдадоха лекари, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори от МБАЛ “Д-р Сергей Ростовцев”- гр. Момчилград рамо до рамо с главната медицинска сестра на болницата Белгин Садък. На церемонията присъства и кметът на община Момчилград Илкнур Мюмюн, която от името на общината поднесе торти и лакомства на медиците по повод Световния ден на здравето.

 

Медици от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен запазиха минута мълчание в памет на лекарите, медицинските сестри и други медицински специалисти, които загубиха живота си по време на пандемията.

 

Лекари, медицински сестри и други медицински специалисти от МБАЛ „НиаМед“ отдадоха почит на всички медицински специалисти в България, които пожертваха живота си в името на други животи в условия на пандемия от COVID-19.