МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА“ ПОЛУЧИХА НАГРАДА ЗА ПРИНОС В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

В навечерието на Деня на народните будители за 28-ми път клуб „Отворено общество“ – Варна раздаде годишните си награди, в които по традиция отличи личности и колективи, постигнали личен и професионален успех.

За първи път в историята на наградите бе отличена и една категория специалисти с изключителни заслуги за развитието на здравното дело – екипът на медицинските сестри от Втора клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина”-Варна. Те получиха награда „За принос в областта на здравеопазването” за своя неуморим труд и изключителна отдаденост на общочовешката мисия в тази критична ситуация, променила живота на всички, съобщиха от Медицински университет – Варна.

Наградата за „Принос в областта на здравеопазването и медицината” тази година бе присъдена на ръководителя на Втора клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина” – Варна доц. д-р Диана Радкова, която преди броени дни бе удостоена и с отличието на Български лекарски съюз „Лекар на годината 2020″ в нововъведената категория „Борба с пандемията от COVID-19″.

Председателят на клуб „Отворено общество” – Варна г-н Свилен Спасов изказа своята неизмерима благодарност за хуманните усилия, за безрезервната подкрепа и за безкомпромисния професионализъм на медицинските специалисти и се обърна към тях с думите: „Изразявам своята благодарност за това, че пренебрегвате семействата и близките си, за да изпълните дълга и клетвата пред Хипократ. Благодарност за това, че преодолявате всекидневно страха пред неизвестните на диагнозата COVID-19 и въпреки конспиративните теории, не измествате фокуса от най-важното – опазване здравето на пациентите. Благодарност за това, че въпреки нечовешката умора всеки ден се изправяте пред бедствието. Бих искал да уверя всяка една от Вас, че високо ценим труда Ви. Знаем за грижите, за безсънните Ви нощи, за тежките графици и за дните, изпълнени с напрежение. Споделяме тревогите Ви, виждаме белезите от изтощението, но и усмивката, и надеждата, с която започвате всяко ново дежурство. Поклон пред всички Вас лечители! Приемете нашата сърдечна благодарност и надежда, че ще се пазите здрави. Аплодисменти за Вас и Вашите колеги!”

 


Старша медицинска сестра Маринела Димитрова (вляво) и доц. д-р Диана Радкова с грамотите, които получиха от клуб „Отворено общество“ – Варна

 


Част от отличените медицински сестри от Втора клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина” – Варна