70 СТУДЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪСТЕЗАНИЕТО „УЧИМ, ЗА ДА ПОМАГАМЕ“, КОЕТО СЕ ПРОВЕДЕ В ШУМЕН

Филиал Шумен на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ беше домакин на Националното студентско състезание „Учим, за да помагаме“, което се проведе на 9 и 10 май 2023 г. В събитието се включиха 70 студенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, които учат в учебни структури в страната. Събитието беше посветено на Международния ден на акушерката – 5 май, Международния ден на сестринството – 12 май и 20-годишния юбилей на БАПЗГ. Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева беше специален гост на състезанието. По време на форума тя поздрави студентите за техния избор да бъдат

силни и знаещи за да работят в полза на обществото. „България има нужда от Вас, съсловието има нужда от Вашата енергия и ентусиазъм“, обърна се към бъдещите медицински специалисти Милка Василева.

Откриването на форума се състоя в конферентната зала на Комплексния онкологичен център в Шумен, който е в непосредствена близост до Филиал-Шумен. Приветствие към участниците отправи директорът на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева. Доц. Теодора Евтимова разясни регламента на състезанието, беше изтеглен жребии за реда на представяне, на случаен принцип беше определено жури. Участие в събитието взеха университетски ръководители и преподаватели от цялата страна.

През първия ден студентите от София, Варна, Шумен, Плевен, Русе, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Благоевград и Хасково мериха сили в придобитите знания за оказване на здравни и акушерски грижи като трябваше са се вместят в определеното време. През втория ден те демонстрираха своите практически умения след като преди това размишляваха върху конкретен казус и направиха План за грижи. Вторият практически въпрос трябваше да бъде решен в лабораториите по здравни грижи на Филиал Шумен. Например на въпрос за поставяне на венозна инжекция студентите трябваше да демонстрират действия по предварителен алгоритъм като си подготвят необходимите принадлежности, демонстрират манипулацията на учебен  манекен и аргументират теоретично действията си.

„Целта ни е студентите да покажат знания, но и да се забавляват. Важно е да създадат контакти, да обменят мнения и да си сверят часовника“, сподели проф. Тончева.

В специалност „Медицинска сестра“ на първо място се класира отборът от Русенския университет „Ангел Кънчев“, а  в специалност „Акушерка“ най-добър беше отборът на Медицински университет – София.

Проф. Соня Тончева връчи награди  на победителите и поздрави всички участници за успешното им представяне в теоретичните и практическите задачи. Всички бяха единодушни, че състезанието е било много полезно и в същото време наситено с хубави емоции и вълнения.

Повече подробности за състезанието можете да видите в раздел „20 години БАПЗГ“.