65 СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В БЕЗПЛАТНОТО ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „ЗАЩИТАТА НА КЪРМЕНЕТО – СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ“, ОРГАНИЗИРАНО ОТ БАПЗГ

По повод Световната седмица на кърменето ( 1-ви – 7-ми август 2021 г.) Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проведе безплатно онлайн обучение на тема: „Защитата на кърменето – споделена отговорност“. Лектори на обучението, в което се включиха 65 специалисти по здравни грижи от цялата страна,  бяха д-р Анета Попиванова, притежаваща сертификат от Международния борд по кърмене – IBCLC, неонатолог в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“ – София, председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Ася Демирева, лекарски асистент и консултант от Международния борд на консултантите по лактация (IBCLC) с над 10-годишен опит.

Курсът се проведе в събота,  7-ми август. Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева поздрави курсистите и им пожела ползотворна работа.

Д-р Анета Попиванова представи важни отговори на въпроса „Защо кърменето се нуждае от защита?“. Тя посочи най-честите бариери, които пречат на жените да хранят бебетата си с майчина кърма – недостатъчната информираност на майките, липса на култура на кърменето, недостатъчната подготовка, липсата на подкрепа от семейството и околните, липсата на оценка за икономическия ефект на кърменето и др. Специалистката изтъкна огромното значение на подкрепата и разбирането от страна на семейството, приятелите, работодателя и цялото общество, които помагат на майката да се справя с трудностите и да успява да се грижи и храни бебето си по най-добрия начин.

Д-р Попиванова отдели специално внимание на кърменето по време на COVID пандемията. В началото на пандемията (официално обявена през месец март 2020 г.) специалисти от Световната здравна организация са излезли със становище, че кърмейки, майката може да инфектира бебето. Те обаче са изтъкнали, че инфектираните деца се разболяват много рядко. В края на 2020 г. СЗО обявява, че е малко вероятно SARS-CoV 2 да се предава чрез майчината кърма.

През април 2021 година СЗО и Кралският колеж по акушерство и гинекология (RCOG) променят препоръките за кърменето към майките. Отчита се важността на контакта между майката и бебето „кожа в кожа“ и фактът, че чрез кърмата се предават специфични антитела, които предпазват бебето от COVID инфекцията и от други инфекции. Препоръчва се обаче инфектираните с коронавируса майки да спазват строга респираторна хигиена, да носят маски, преди да вземат бебето си да измиват ръцете си с вода и сапун с продължителност минимум 20 секунди или да ползват дезинфектант, редовно да почистват и дезинфекцират повърхностите, до които се докосват.

Когато майката боледува и не е в добра кондиция, трябва да изцежда кърмата си за да продължи процеса на лактация (производство на кърма) и в същото време да ползва кърма от сертифицирана донорска банка за майчина кърма. „У нас възможността на майките да ползват донорска  кърма е много малка, защото има само една сертифицирана банка за майчино мляко, която се намира в София“, изтъкна д-р Анета Попиванова.

Водещи специалисти в света са установили, че рядко в женската кърма се намират частици от вируса, които обаче не могат да инфектират бебето. Чрез майчиното мляко бебето получава антитела, които дават нужния имунен отговор на новороденото срещу вируса.

Проучвания са установили, че ако майката е инфектирана с COVID-19, има опасност за бебето само, ако то е недоносено и ако майката е с тежка коронавирусна инфекция. При другите бебета, дори и да се инфектират, вирусът не им нанася тежки поражения. Вече има много доказателства, че близкият контакт на бебетата с техните майки и възможността да се хранят с майчина кърма, ги предпазва от инфекцията. И обратното – когато бебетата са разделени от майките си, са в по-голям риск да се инфектират.

По принцип здравите бебета трябва да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от раждането си. Това означава, че трябва да приемат само кърма без никакви други течности, освен ако за това няма медицински индикации. При т. нар. преобладаващо кърмене бебето поема освен майчина кърма и други течности – вода, чай и т. н.

Д-р Попиванова се позова на проучване, според което при бебета, които са лишени от контакт с майката „кожа в кожа“, вероятността да не са изключително кърмени е 2,5 пъти по-голяма. Ако майката и бебето са разделени, вероятността да не са изключително кърмени до своя трети месец е 4 пъти по-голяма. При липсата на кърмене в болницата, вероятността да не са изключително кърмени до своя трети месец е 6 пъти по-голяма. Статистиката сочи, че 29% от майките, които са били разделени от своето бебе, не могат да кърмят, а 58% от тях усещат тревожност и стрес.

Според новите изисквания на СЗО в условията на пандемия майката и бебето трябва да бъдат заедно „кожа в кожа“ веднага след раждането и  24 часа в денонощието, независимо дали майката или бебето имат вероятна или потвърдена инфекция от COVID-19. Специалистите препоръчват здравите бебета да се хранят изключително с кърма (без дохранване с т. нар. адаптирани млека, които вече се наричат млека за кърмачета).

При изключителното кърмене бебето трябва да се храни толкова дълго, колкото желае; толкова често, колкото желае и не по-малко от 8 пъти за 24 часа.

Постепенното включване на хранения с немлечни храни трябва да стане  между 4-тия и 7-мия месец на бебето. Добре е кърменето да продължи до първата годинка на бебето, а и след това.

Специалистката изтъква здравните ползи за бебето от приемането на кърма: намален риск от Синдром на внезапна детска смърт, гастроинтестинални инфекции, инфекции нагорните и долните дихателни пътища, възпаления на средното ухо, остра лимфобластна левкемия, атопични алергични състояния, астма, затлъстяване в детството. Кърменето подобрява когнитивното развитие на бебето и неговата емоционална връзка с майка му.

Кърменето има много ползи и за майката като я предпазва от карцином на гърдата, овариален карцином, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и др.

Д-р Попиванова представи Концепция за първите 1000 дни след раждането и влиянието им за здравето на детето като се спря на вида храна и влиянието ѝ върху чревния микробиом и епигенома (система от механизми, контролираща активността на генома, който представлява пълният код на синтеза на всички протеини).

„Кърмата е жива течност, която съдържа освен протеини, специфични белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и добри бактерии, пробиотици и пребиотици“, изтъкна специалистката. Тя се спря на развитието на гърдите различни периоди от живота на жената и промените, които настъпват по време на бременността, влиянието на раждането върху успешното протичане на кърменето, трудностите, които срещат майките през първите дни след раждането, критериите за добро засукване и др. Д-р Попиванова запозна курсистите и факторите, които стимулират или потискат кърменето, с хормоните, които участват в процеса на лактация –  прогестерон, окситоцин, пролактин, локален инхибитор на кърмата.

Консултантът по кърмене Ася Демирева представи темата „Кърмене. Началото“. Тя сравни кърменето с космически процес по своята важност и изтъкна, че неслучайно звездите в галактиката, в която се намира и нашата Слънчева система, се наричат с обобщаващото име Млечния път.

Ася Демирева се спря на ролята на акушерките в подкрепата на жените преди да родят, по време на раждането и в първите дни след раждането и закърмването на бебето. Курсистите видяха вълнуващо видео от първия контакт на бебе с неговата майката, неговото първо хранене, правилното поведение на майката, как да разпознава кога бебето ѝ е гладно. Курсистите се запознаха с демонстрации на правилни техники за кърмене, как да помагат на майките при препълнени с мляко гърди, при появата на рагади и блистери по гърдите, както и на т. нар. млечница (специфични кандидозни гъбички) по зърната на кърмещите майки и в устата на бебетата. Бяха представени възможности за оказване на помощ на майки, които срещат различни проблеми (недоразвита млечна жлеза, плоски и вдлъбнати зърна, как да се стартира и поддържа лактацията при недоносено бебе и др.); опциите за дохранване с цел да се запази кърменето възможно най-дълго време.

Лекторът представи диаграми с кривите на растежа и обясни, че между 4-тия и 6-тия месец бебето трябва да удвои теглото си, а след 12-тия месец рожденото тегло трябва да бъде утроено.

Участниците в курса ще получат определен брой кредитни точки за надграждащо обучение по Единната кредитна система на БАПЗГ.

 


Д-р Анета Попиванова, неонатолог от Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“София, консултант от Международния борд по на консултантите по кърмене (IBCLC) и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“

 


Лекарски асистент Ася Демирева, консултант по кърмене от IBCLC