58 АБСОЛВЕНТИ СЕ ДИПЛОМИРАХА НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ В МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ – СТАРА ЗАГОРА

Промоцията на Випуск 2018 на Медицинския колеж към Тракийския университет – Стара Загора се състоя на 26 октомври 2018 г. в колежа.  На тържествена церемония  58  специалисти по здравни грижи взеха своите дипломи, сред тях 35 рехабилитатори, 14 медицински лаборанти и 7 гериатрични специалисти. 16 отличника бяха наградени с грамоти и сувенири.

Отличникът на випуска е Йорданка Стефанова Драганова  от специалност “Рехабилитатор”. Всяка специалност си има излъчен отличник и така, за специалност “Рехабилитатор” – Кристина Пенчева Кръстева; за специалност “Медицински лаборант“ – Ваня Найденова Анадъмова, и за специалност “Гериатрични грижи“ – Стиляна Илианова Иванова.

Директорът на Колежа проф. Христина Милчева, д.п., сподели, че всяка промоция е традиция, но и винаги има нещо уникално в нея. Тази година Промоцията съвпадна с християнския празник  Димитровден! Нека Св. Димитър Солунски – Чудотворец да закриля в професията всички завършили здравни професионалисти! Тази година се дипломира и вторият Випуск гериатрични специалисти. Макар и малко, те са много необходими за здравната и социалната ни системи.

“Всички гериатрични специалисти са назначени вече на работа и се вграждат успешно в интердисциплинарните екипи на работните си места. Специалността бе разкрита в Колежа преди 4 години и засега сме единствена база в България за подготовка на такива професионалисти“, обясни за електронния бюлетин на БАПЗГ проф. Милчева. Тя уточни, че до края на тази годината се очаква регламентирането на гериатричните специалисти като отделна професия в Националния класификатор на длъжностите, за да се улеснят работодателите при назначаването на новозавършилите и да се разграничат от останалите здравни професии, най-вече от медицинските сестри, които са регулирана професия.

“Сигурни сме, че гериатричните специалисти ще заемат своето достойно място на трудовия пазар, и най-вече в звената за интегрирани грижи и услуги, както и гериатрично ориентираните практики. Всички усилия, които полагаме за обучението и подготовката на здравните професионалисти, има огромен смисъл днес, особено в условията на сериозния дефицит на кадри”, изтъкна проф. Милчева.

В последните години в колежа се утвърди интересна практика при нас като тенденция по време на промоция. На присъстващите декани и директори от останалите структурни звена на Университета, както и на някои от официалните лица –  например на председателя на регионалната колегия на БАПЗГ – се предоставя възможност да връчат дипломата и подарък на всеки отличник. Така всички отличници получават необходимото внимание не само от директора на Медицинския колеж, но и от останалите звена на университета и от гостите на тържеството.

“Смятаме, че перспективите пред Медицинския колеж са много добри. Факт е, че една част от нашите специалисти излизат извън България. Щастливи сме, че и много от тях остават да работят тук. Проучванията показват, че те предпочитат нашето здравеопазване, въпреки всички проблеми и затруднения. Нашата цел е да продължаваме да произвеждаме качествени здравни професионалисти. Работим по разкриването и на други необходими специалности, например “Рентгенови лаборант”,  тъй като има потребност от такива специалисти не само в регионален план. Важно е самата система да осъзнае липсата на квалифицирани кадри и управляващите да предприемат конкретни и адекватни мерки”, коментира още проф. Милчева.

 

Гости на тържествената церемония в Медицинския колеж бяха представители на местната власт, сред които зам.- областният управител на област Стара Загора г-жа Петя Чакърова, зам.-ректорът на Тракийския  университет проф. Наско Василев,  зам.- директорът на РЗИ – Ст. Загора д-р Канева, представители на местни и държавни институции, както и на академичната общност, председателят на Регионалната колегия на БАПЗГ – Ст. Загора г-жа Ваня Георгиева, директори и управители на болници и ДКЦ, представители на домовете за лица с физически увреждания и домове за стари хора от цялата област, клинични наставници, много родители и приятели.

Директорът на Медицинския колеж проф. Христина Милчева получи поздравителни адреси  от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, от областния управител г-жа Гергана Микова, от председателя на БАПЗГ г-жа Милка Василева, от директора на РЗИ, от деканите и директорите на структурните звена на Университета!

Пожелавам на нашите абсолвенти преди всичко да бъдат здрави, да са успешни в професията и в живота! Да не престават да се обучават, защото това е задължително за медицинските професии и защото бъдещето е на образования човек”, пожела проф. Милчева.

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да прочетете ТУК