БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД ПОРЕДНИЯ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ ОТ “СПЕШНА ПОМОЩ”

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето възмущение и остро осъжда агресията, която са упражнили трима братя срещу фелдшерка и шофьор на линейка от “Спешна медицинска помощ” в Ихтиман”. Това пише в позиция на БАПЗГ до медиите. В нея се отбелязва, че за неприятния инцидент е съобщила Областната дирекция на МВР- София.

Агресията е станала в късъните часове на 1-ви февруари 2020 г. Единият от братята във видимо нетрезво състояние е имал нужда от медицинска помощ. На мястото е пристигнала линейка, но младият мъж станал агресивен и заедно с двамата му братя са упражнили физическа агресия над медиците, след което са избягали. Дежурните медици се отървали с леки травми и уплах. Полицаите са успели бързо да издирят тримата мъже – оказало се, че те са криминално проявени. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура – Ихтиман.

“БАПЗГ приветства бързите действия на компетентните органи и настоява закононарушителите да получат адекватно наказание за постъпката си”, се казва в позицията, подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.

В документа се припомня, че това е поредният случай на агресия срещу спешни медици: “Въпреки взетите мерки от отговорните институции, медицинските специалисти от  системата на “Спешна медицинска помощ” остават най-уязвими от агресивни прояви на пациенти и техни близки, тъй като работят на терен. През ноември миналата година след подобен инцидент 49-годишният фелдшер Христомир Куманов от ЦСМП-Варна напусна работа след 27 години, в които е помагал с висок професионализъм и отдаденост на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

БАПЗГ апелира за уважение и респект към медиците! Убедени сме, че с повече търпение, човещина и спазване на правилата неприятните инциденти могат да бъдат предотвратени!”                        

Позицията на БАПЗГ можете да видите ТУК