48 ПЛОВДИВЧАНИ ДАРИХА КРЪВНА ПЛАЗМА В РЕГИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ

48 пловдивчани са дарили кръвна плазма до момента в Регионалния център по трансфузионна хематология от монтирането на специалната апаратура. Днес се очакват още четирима дарители. Това заяви пред БНР на 08.12.2020 г. д-р Соня Джевизова, директор на РЦТХ-Пловдив.

Броят на дарителите ще се увеличава, прогнозират от центъра, тъй като се разширява гамата от изследвания за коронавирус, които могат да се признаят.

Заявили сме пред Министерството на здравеопазването около 250 000 лева за закупуване на пълно оборудване на център за даряване на кръвна плазма и имаме уверението, че ще ги получим, обясни д-р Джевизова след среща с областния управител Дани Каназирева.

Донорите на кръвна плазма могат да бъдат не само с PСR тест, но и с антигенен тест, и такъв за наличие на антитела, след като гамата от тестове вече е разширена, съобщи д-р Соня Джевизова. Тя добави, че най-трудно се намират донори с кръвна група АВ, които са едва 7 на сто, следващата група е В, но най-много са боледуващите с коронавирус от група А и 0.

Д-р Соня Джевизова призова повече хора да се включат в каузата по даряването на кръвна плазма.

„Добрата новина е, че 68 души до момента са получили кръвна плазма. До сега количеството, което е поискано от всяка болница, е било доставено“, каза Каназирева.

Преди няколко седмици „Бизнесът за Пловдив“ дари апарат за извличане на кръвна плазма. Очаква се организацията да дари още един апарат, а при нужда Министерството на здравеопазването ще осигури още един.