70 СТУДЕНТИ ОТ ФИЛИАЛ ШУМЕН НА МУ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИХА В УЕБИНАР, ПОСВЕТЕН НА НЕОНАТОЛОГИЧНИТЕ ГРИЖИ

На 17.11.2021 г. във Филиал Шумен на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна се проведе уебинар, иницииран директора на филиала проф. Соня Тончева, д. оз. н. Инициативата бе посветена на Световния ден на недоносените деца, който се отбелязва на 17 ноември, съобщиха от учебното заведение.

Според статистиката, средно около 10% от ражданията завършват преждевременно. В световен мащаб всяка година се раждат около 15 млн. недоносени бебета.

Според данните от Асоциацията по неонатология за 2020 година, процентът на недоносените деца в България е 9% . В Шумен през 2020 г. от 880 раждания са се родили 74 недоносени, което е 8,4%.

Лектори на събитието бяха д-р Севдалина Стойкова и главен асистент Славена Илиева, д.оз.

Д-р Стойкова е  неонатолог , хоноруван преподавател във Филиал Шумен на МУ – Варна. Признание за дългогодишната и работа като  началник на Неонатологично отделение в МБАЛ Шумен е наградата „Лекар на годината“ за 2014 г. и полученият през 2019 г. приз „Достойни лекари“ .

Презентацията на д-р Стойкова на тема “Наблюдение и грижи при недоносените новородени деца“, бе с акцент върху неонатологичните грижи, основни за дейността на медицинските специалисти. Тази дейност оставят траен отпечатък върху качеството на живот на децата и демографските показатели.

Гл. ас. Илиева от специалност „Акушерка“ към Катедра „ Здравни грижи“ на МУ-Варна представи презентация на тема “Кенгуру грижа” – тя е свързана с  научните ѝ интереси за компетенциите и ролята на съвременната акушерка в екипа за инвазивни неонатални грижи.

В уебинара участваха над 70 студенти от Филиал Шумен, една част от които бяха в аудиториите на филиала, а други се включиха онлайн.

Провокирани от  лекторите, студентите задаваха въпроси, споделяха свои наблюдения. В разговора със студентите д-р Стойкова емоционално разказа за случаи от своята практика, в които неонатолози и здравни специалисти са положили интензивни и реанимационни грижи, за да дадат шанс за живот на най-уязвимата група новородени деца – недоносените.

Като част от инициативите посветени на този ден студенти от специалност “Акушерка” раздаваха информационни брошури на родители на недоносени бебета  в „МБАЛ – Шумен“ АД.

Инициативите  преминаха под слогана „Най-големите герои са най-малките“, а балоните украсили филиала бяха в лилав цвят- символ на недоносените деца.