ШИРОКА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА КЪРМЕНЕТО ПРОВЕДЕ РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ НА БАПЗГ – ВАРНА

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи инициира Национална кампания за подкрепа на кърменето в рамките на Световната седмица на кърменето (World Breastfeeding Week – WBW) – глобална кампания за повишаване на осведомеността и стимулиране на майките да кърмят своите бебета, която се проведе в първата седмица на месец август 2022 г. Идеята за кампанията дойде от Регионалния професионален консултативен съвет на акушерките към Регионална колегия на БАПЗГ – Варна. Затова не е учудващо, че именно тази колегия проведе изключително полезни  инициативи за насърчаването на кърменето, които станаха достояние не само на бременните и кърмачките, но и на широката общественост.

На 6 и 7 август в рамките на кампанията бяха позиционирани две шатри на открито в Приморския парк (около “Слънчевия часовник”) и в градинката близо до Държавна опера Варна, където доброволни консултанти по кърмене по предварително обявен график представиха основните моменти и предизвикателствата при кърмене, информира за сайта на БАПЗГ г-жа Райна Бояджиева, председател на РК на БАПЗГ – Варна.

“Регионална колегия на БАПЗГ – Варна благодари на всички специалисти по здравни грижи – акушерки и медицински сестри, които въпреки трудните условия, свързани със жегата и високите температури устояха и проведоха своите консултации. Специални благодарности получиха и доброволните консултанти по кърмене от Национална асоциация ,,Подкрепа на кърменето“, които предадоха знания и опит на младите майки”, сподели г-жа Бояджиева. Тя допълни, че от фондация “Дневникът на мама и татко” са представили последната си иновация – електронен бебешки дневник и заедно с центъра за подкрепа в прехода към майчинство “Абела” са демонстрирали новата серия тракери за консултации при кърмене.

“Бременните и кърмачките, които посетиха нашите шатри получиха много подаръци, а  интересните демонстрации на нашите работилници направи престоят им още по-забавен”, разказа още Райна Бояджиева. Тя отправи топли благодарности към съорганизаторите на събитието: Национална асоциация ,,Подкрепа за кърмене”, Български Червен кръст – Варна и Община Варна. От колегията са изпратили благодарствен адрес до ръководството на Медицински комплекс “Майчин дом – Варна” за съдействието при реализацията на информационната кампания.

“Кампанията осъществи поставените цели, а именно постигане на широка обществена осведоменост по всички въпроси, свързани с естественото хранене на бебето. Младите семейства получиха отговори и на най-често задаваните въпроси за COVID-19 и бременност и кърмене”, изтъкна Райна Бояджиева.

Подробности за кампанията ще можете да прочетете в августовския брой на електронния бюлетин на БАПЗГ, който ще бъде качен в сайта на Асоциацията.

 


Райна Бояджиева – председател на РК на БАПЗГ – Варна (втората от дясно наляво), Инна Ненова – главна акушерка на АМЦСМП “Проф. Георги Стаматов” (третата от дясно наляво) и две от сертифицираните консултанти по кърмене от Национална асоциация “Подкрепа на кърменето”

 

 


Акушерки от Медицински комплекс “Майчин дом – Варна” провеждат консултации с бременни жени и кърмачки в шатрата при Слънчевия часовник на входа на Морската градина

 

 


Акушерка Рени Корновска от Медицински комплекс “Майчин дом – Варна” с майки към “Женската консултация” в лечебното заведение