СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ЗАПОЧНАХА ДА ИЗПРАЩАТ СВОИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА РЕФОРМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

“Очакванията ми от промените в системата на здравеопазването е достойно заплащане на труда за нашата категория персонал. Не е нормално да работя за минимална работна заплата. Удивително е, че ставаме все по-малко, а цената на труда ни пада. Не може обществото да иска 4-годишно обучение, за да придобием право да упражняваме професията, а заплащането ни да е като за хора с основно образование. Другото, което ме притеснява, е това централизиране на здравните заведения. Извън София също живеят хора, на които се нарушава правото на достъпност до медицинска помощ.” Това написа медицинската сестра Даниела Станева, която има 30-годишен стаж зад гърба си и работи в общинска болница. Тя е първата, която се включи в националното допитване на БАПЗГ и здравния сайт Clinica.bg на тема “Кои проблеми трябва да реши здравата реформа?”

Проучването стартира на 10 септември 2018 г. и ще продължи до 30 ноември 2018 г. В него може да участва всяка медицинска сестра, акушерка, фелдшер, медицински и рентгенов лаборант, рехабилитатор, ортопедичен техник и масажист с увредено зрение без значение дали работи в болничната и извънболничната помощ, в училищното или детско здравеопазване. За да се включи в проучването, всеки един от тези специалисти трябва да изпрати своето виждане за проблемите, с които се сблъсква в ежедневната си работа, както и възможните решения, които очаква да види от здравните власти. Предложенията ще бъдат обобщени и внесени в Министерството на здравеопазването като част от становището на БАПЗГ за предложенията за реформа на здравния министър Кирил Ананиев.

Всички предложения ще бъдат публикувани в здравния сайт Clinica.bg – раздел “Искам думата” и в сайта на БАПЗГ – раздел “Nursing now”, подраздел “БАПЗГ и Clinica.bg. питат: Кои проблеми трябва да реши здравната реформа?”