СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В XII МЕЖДУНАРОДЕН МЕДИЦИНСКИ КОНГРЕС НА ЮЕМФ

От 6 до 10 септември в Солун се състоя XII Международен медицински конгрес на Югоизточния – Европейски Медицински Форум (ЮЕМФ). Тази година конгресът събра на едно място млади учени и утвърдени имена в медицината. България е инициатор за създаването на форума, като начело на българската делегация беше председателят на ЮЕМФ проф. д-р Андрей Кехайов. Събитието събра над 60 лектори и близо 400 делегати от 25 страни от Европа и САЩ.

Основните теми на форума бяха имунология и ваксини, сърдечносъдови и онкологични заболявания, дерматология и психично здраве. За първи път бе поставен и въпросът за болката като симптом и синдром, бяха разгледани репродуктивното здраве и детското здравеопазване. Форумът постави и фокус върху миграцията на лекари и медицински сестри в Европа, както и непрекъснатото медицинско образование на медицинските специалисти.

Конгресът беше оценен от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато медицинско образование с 16 кредита, което е максималната възможна оценка. Това го превръща в уникално събитие и е доказателство за високата му научна стойност.

Българската делегация включваше водещи лекари, представители на научните среди, държавни институции, неправителствени организации и местната власт. В конгреса участваха и членове на Комисията по здравеопазването в парламента; ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ); проф. Атанас Щерев – доайен в областта на репродуктивната медицина, акушер-гинеколог и основател на Медицински комплекс “Д-р Щерев”; проф. д-р Мариана Мурджева – ректор на Медицински университет – Пловдив; проф. Иво Петров; акад. Владимир Овчаров и др.

Сред водещите експерти, които представят изследванията си в различни области на здравеопазването, бяха проф. Весна Кесич от Университетския клиничен център на Сърбия; проф. Горан Димитров, председател на Македонското лекарско дружество и председателят на академията на науките в Словения – проф. Павел Поредош; учени от САЩ, Грузия, Латвия, Босна и Херцеговина, Израел и др.

Проф. Соня Тончева, д.оз.н., представи доклад на тема „Университетското образование – предпоставка за автономна практика на медицинските сестри и акушерки“. Съавтори на доклада бяха  г-жа Милка Василева – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и доц. Теодора Евтимова, д.оз., директор на Филиал Шумен.

Участниците в конгреса получиха сертификат със световно признание.