СИНДИКАТЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И БАПЗГ ВНЕСОХА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДЕКЛАРАЦИЯ С ИСКАНЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯТ НАЧАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ, ДОГОВОРЕНИ В КТД 2022

Синдикатът на българските медицински специалисти (СБМС) и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) внесоха днес, 29 юли 2022 г., в Народното събрание декларация с искане медицинските специалисти у нас да получават от своите работодатели от месец август тази година началните основни месечни заплати, залегнали в Колективния трудов договор (КТД) за отрасъл “Здравеопазване” от 12 април 2022 г.

В документа се изтъква, че заради бездействието на политиците през последните 10 години кадровият дефицит в системата се е задълбочил, а системата се е опорочила, тъй като заплатите на медицинските специалисти зависят от броя на пациентите.

В декларацията се казва:

“Настояваме за незабавно гласуване  на дофинансиране на всички структури в здравеопазването, а не само за определени болници.

Настояваме подписаното от проф. Сербезова КТД в отрасъл “Здравеопазване” да бъде изпълнено до края на месец август 2022 г. на територията на цялата страна, във всички структури на Здравеопазването!

Считаме, че този МИНИМУМ, който е заложен в КТД за отрасъла, трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за всеки работодател!

Смятаме, че щом спасяваме човешки животи, работим 24/7, работим без почивка на няколко места и “крепим” системата да не потъне… е крайно време и държавата да се погрижи за нас!”

В документа се изтъква, че ако искането не бъде изпълнено, Синдикатът на българските медицински специалисти съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще започнат подготовка за ефективни стачни действия в системата на здравеопазването.

Декларацията беше придружена от подписка, в която подкрепата си за исканията и бъдещите намерения на СБМС и БАПЗГ са дали 4 055 медицински специалисти от цялата страна. Исканията са подкрепени и от петиция, под която са се подписали 275 български медици, които работят в чужбина.

Декларацията на СБМС и БАПЗГ можете да видите ТУК