СЗО ПУБЛИКУВА НОВИ КЛИНИЧНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19

Световната здравна организация публикува нови клинични препоръки за лечение на пациенти с COVID-19. Те се отнасят и за пациенти, при които симптомите не изчезват след възстановяване. СЗО обяви, че препоръчва използването на ниски дози антикоагуланти за предотвратяване образуването на тромби.

„Друга нова препоръка към пациентите с COVID-19, които се лекуват в домашни условия, е да използват пулсоксиметър и редовно да измерват нивото на сатурация, за да може да се определи дали състоянието им се влошава и се нуждаят от болнично лечение”, каза говорителката на СЗО Маргарет Харис на брифинг в Женева, информира Zdrave.net на 27.01. 2021 г. като се позова на Агенция „Ройтерс“.

“Освен това препоръчваме използването на ниски дози антикоагуланти, за да се избегне образуването на тромби в кръвоносните съдове. Препоръчваме малки дози, защото по-високите могат да доведат до други проблеми”, допълни тя.

По думите ѝ съветът към лекарите е да поставят пациентите легнали по корем, за да се улесни дишането им.

Маргарет Харис информира, че воденият от СЗО международен екип независими експерти, който е в централния китайски град Ухан, след два дни трябва да излезе от карантина и да започне работата си с китайските изследователи върху произхода на новия коронавирус. Тя заяви, че приоритетът на СЗО е здравните работници във всички страни да бъдат ваксинирани през първите 100 дни от годината.