СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ЗДРАВЕТО – 7 АПРИЛ, ЩЕ ПРЕМИНЕ ПОД ЗНАКА НА НЕРАВЕНСТВАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

„Темата за Световния ден на здравето – 7 април, тази година е неравенството в здравеопазването. Предизвикателство за всички държави членки е до тази дата да има гаранция, че ваксините срещу COVID-19 се прилагат във всяка страна, като символ на надежда за преодоляване както на пандемията, така и на неравенствата, които са корен на толкова много глобални здравни неблагополучия. Надявам се това да бъде постигнато“. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус в речта си при откриването на 148-та сесия на Изпълнителния съвет на организацията, информира Zdrave.net та 19.01.2021 г.

Д-р Гебрейесус призова всички държави да работят заедно в знак на солидарност, за да гарантират, че през първите 100 дни на тази година ваксинацията на медици и възрастни хора ще бъде в ход във всички страни. По думите му непропорционалното разпределяне на ваксините и доставките с предимство основно в богатите страни в крайна сметка само ще удължат пандемията, рестрикциите, необходими за нейното ограничаване, човешките и икономическите страдания.

„Справедливостта на ваксините не е просто морален императив, а стратегически и икономически императив“, подчерта д-р Гебрейесус. Той предложи да бъдат променени „правилата на играта“ по три начина:

„Първо, призоваваме страните с двустранни договори и контрол на доставките да бъдат прозрачни по отношение на тези договори с COVAX, в това число относно обемите, ценообразуването и датите на доставка. Призоваваме тези държави да дадат много по-голям приоритет на COVAX в реда на разпределяне, а не да оставят тази инициатива на края на опашката. Бихме искали също така тези държави да споделят собствените си дози с COVAX, особено след като са ваксинирали собствените си здравни работници и по-възрастните популации, така че и други държави да могат да направят същото.

Второ, призоваваме производителите на ваксини да предоставят на СЗО пълна информация за хода на регулаторния преглед в реално време, за да бъдат ускорени одобренията на регулаторите.

Също така призоваваме производителите да позволят на страните с двустранни договори да споделят количества дози с COVAX и да дадат приоритет на доставките на COVAX, а не на нови двустранни сделки.

И трето, призоваваме всички страни, които въвеждат ваксини, да използват само такива, които отговарят на строгите международни стандарти за безопасност, ефикасност и качество. Същевременно, тези страни трябва да засилят готовността си за бързото им оползотворяване.“