Световната здравна организация и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ предупреждават: РИСКЪТ ОТ ПОЯВАТА НА ОГНИЩА НА МОРБИЛИ Е ВИСОК

 Рискът от появата на огнища на морбили е висок, след като повече от 22 милиона бебета са пропуснали първата си доза ваксина по време на пандемията COVID-19 през 2020 г. За това предупреждават Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, информира Zdrave.net на 11.11.2021 г. като се позова на пресслужбата на СЗО по повод публикуването на поредния съвместен доклад за разпространението на болестта.

Съобщените случаи на морбили са спаднали с повече от 80% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., но по-големият брой деца, пропуснали първата доза, ги прави силно уязвими, се отбелязва в доклада.

С близо 3 милиона повече са децата, пропуснали имунизацията си през 2020 г. в сравнение с предходната година, което е най-голямото увеличение от две десетилетия. Това е реална заплаха глобалните усилия за изкореняването на това силно инфекциозното вирусно заболяване да се окажат напразни, посочват от СЗО.

„Голям брой неваксинирани деца, огнища на морбили, пренасочване на ресурс за диагностика и профилактика на болестта към дейности, свързани с COVID пандемията, са факторите, които увеличават вероятността от смъртни случаи, свързани с морбили и много сериозни усложнения при деца“, коментира ръководителят на Отдела по имунизациите на CDC в САЩ Кевин Кейн.

Морбили е една от най-заразните известни болести, много по заразна от COVID, ебола, туберкулоза или грип, припомнят експерти. Тя може да бъде особено опасно за бебета и малки деца, като сред възможните усложнения е пневмонията.

През 2019 г. регистрираните случаи на морбили са били най-високите от почти четвърт век. В последния доклад се посочва, че 24 кампании за ваксинация срещу морбили в 23 страни първоначално са били планирани за 2020 г., но са били отложени и са поставили в риск над 93 милиона души.

„Разбира се, от решаващо значение е държавите да ваксинират възможно най-бързо населението си срещу COVID-19, но нека това да става с нови ресурси, а не да е за сметка на основните имунизационни програми“, изтъкна д-р Кейт О’Брайън, директор на Отдела за имунизация на СЗО, ваксини и биологични препарати. „Рутинната имунизация трябва да бъде защитена и засилена, в противен случай рискуваме да заменим една смъртоносна болест с друга“, категорична бе тя.