СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ И НЕЙНИ ПАРТНЬОРИ СЪЗДАДОХА СПЕШЕН РЕЗЕРВ С ВАКСИНИ СРЕЩУ ЕБОЛА

Световната здравна организация (СЗО) и нейни партньори създадоха на територията на Швейцария извънредни запаси от ваксината срещу Ебола в размер на 6890 дози, съобщи на 12.01.2021 г. БНР като се позова на световните агенции.

Този резерв може да бъде изпратен срочно при поискване до всяка нуждаеща се страна, в която е регистрирано огнище на смъртоноснаа болест, се казва в съобщение на СЗО, разпространено в Женева.

Изтъква се, че ваксината е складирана в Швейцария и е готова за изпращане за извънредно реагиране. Решението за предоставянето ѝ ще бъде взето в рамките на 48 часа. Целият разчет на доставката не надвишава седем дни след получаване на заявката.

„Решението за създаването на спешен резерв от препарата представлява прекрасен пример за солидарност, научен подход и сътрудничество на международните организации с частния сектор“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

*  Ебола е остро заразна болест, най-често срещана в Субсахарска Африка. Характеризира се с висока температура, затруднено дишане, обезводняване, в отделни случаи и с кръвоизливи. Смъртността сред заразените е висока, а все още няма надеждни методи за лечение. Ваксината срещу Ебола е разработена през 2019 година.