РК НА БАПЗГ – ВАРНА ОРГАНИЗИРА СРЕЩА С МЛАДИ МАЙКИ И ЖЕНИ С РИСКОВА БРЕМЕННОСТ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА

Днес, 17 ноември 2022 г., Регионална колегия на БАПЗГ – Варна проведе кампания, с която отбеляза Световния ден на недоносените деца. Тазгодишното глобално мото за деня е “Родителската прегръдка лекува – нека позволим контакт кожа-до-кожа от първия миг на раждането”. То съвпада с публикувани буквално преди дни нови препоръки на Световната здравна организация за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло.

“На срещата присъстваха над 30 млади майки и жени с рискова бременност от Варна и областта. Всички те получиха подкрепа, информация и намериха нужната сила за по-леко преминаване през този изпитателен период”, информира Райна Бояджиева, председател на УС на Регионална колегия на БАПЗГ – Варна.

“По време на срещата всички имаха възможност да споделят своите преживявания, както и да научат за преживяванията на други родители в подобна ситуация. На всички мами бяха раздадени брошури „Всичко за недоносените бебета”, издадени от Фондация “Нашите недоносени деца” с пълна и достъпна информация за раждането, болничния престой, кърменето и грижите за недоносеното бебе и дете”, обясни Райна Бояджиева. Тя изказа специални благодарности на екипа от специалисти, взели активно участие в осъществяването на кампанията: главна акушерка Инна Ненова – председател на Регионалния професионален консултативен съвет на акушерките към РК на БАПЗГ – Варна, рехабилитатор Димитър Димитров – член на Регионалния професионален консултативен съвет на рехабилитаторите към РК на БАПЗГ – Варна, акушерката Фаня Михалева от Отделението по неонатология в СБАГАЛ “Проф. Димитър Стаматов” – Варна и д-р Диана Петрова от Национална асоциация “Подкрепа за кърмене”.