РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ НА БАПЗГ – ХАСКОВО ОСИГУРИ ЗАЩИТНИ ОЧИЛА И ПРЕДПАЗНИ ШЛЕМОВЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ ХАСКОВО И ОБЛАСТТА

Защитни очила и предпазни шлемове осигури за професионалисти по здравни грижи Регионална колегия на БАПЗГ-Хасково.

„След проведено онлайн заседание на членовете на УС на“ РК Хасково-БАПЗГ“, взехме решение за подпомагане  на  нашите членове със защитни очила и шлемове, въпреки ангажимента на работодателите в тази посока и многото дарителски кампании на национално ниво. С приоритет бяха онези структури на региона, където срещата с пациенти със съмнение за COVID-19 е най-голяма“, обясни за сайта на БАПЗГ председателят на РК на БАПЗГ-Хасково Кресемирка Петева-Янева. Тя допълни, че личните предпазни средства са били закупени със средства на регионалната колегия и на дарители. Те са били предоставени на председателите на първични дружества в различни лечебни структури.

„Благодарили сме на инициативата “За доброто”, за тяхното разбиране и съдействие в момент когато нямаше възможност за изработка и доставка на шлемове. Тази благодарност личи в усмивките на колегите от снимките от почти всички дружества, на които успяхме да предоставим лични предпазни средства“, каза още г-жа Петева-Янева.

Регионална колегия на БАПЗГ – Хасково е осигурила лични предпазни средства за специалисти по здравни грижи във всички  болнични лечебни заведения  в региона, които  са посочени  в заповедта на Министерството на здравеопазването да обслужват пациенти с COVID-19: „МБАЛ – Хасково“ АД  (Инфекциозно отделение; Отделение по неврологични болести, Клинична лаборатория и Детско отделение); „МБАЛ – Харманли“; „МБАЛ – Свиленград“, МБАЛ „Св. Екатерина“ – Димитровград, Център за психично здраве – Хасково. Лични предпазни средства са предоставени чрез куриери и на Центъра за спешна медицинска помощ – Хасково и неговите филиали в Димитровград, Харманли, Свиленград, Любимец, Симеоновград, Тополовград, и Ивайловград.

Предвидени бяха шлемове  и за СБАЛПФЗ, но поради добрата окомплектованост на нашите членове, техните бройки бяха  разпределени към извънболнични структури – за манипулационни, рентгенови и клинични лаборатории в ДКЦ 1 – ЕООД , Трета поликлиника, Санус Педиатрикус“, където  колеги работят с деца. Осигурихме известни количества лични предпазни средства и за СБАЛО – Хасково, предстои да изпратим още“, обясни Кресимирка Петева – Янева. Тя изпрати за сайта на БАПЗГ снимки на специалисти по здравни грижи от различни лечебни звена, които са с лични предпазни средства, осигурени от РК на БАПЗГ – Хасково.

„В процес на  подготовка сме , за да предоставим предпазни маски на нашите колеги, които работят в петте социални дома за възрастни със заболявания в  областта с приоритет за общините Ивайловград , село Радовец – Тополовград и село Пъстрогор – Свиленград“, но поради отказана поръчка от един от доставчиците , все още не сме ги получили. Продължаваме да търсим нови варианти“, обясни още председателят на РК на БАПЗГ – Хасково. има и 6 първични дружества към детското и училищното здравеопазване: „Когато започнат работа, ще проучим техните  нужди, за да ги подпомогнем. До този момент нашите усилия бяха насочени към това да осигурим лични предпазни средства са насочени към специалистите по здравни грижи в най-невралгичните точки в целия Хасковски регион“.

Председателят на РК на БАПЗГ – Хасково изтъкна, че медицинските специалисти оценяват високо застрахователното покритие, което осигурява БАПЗГ за всички свои членове, на които се наложи да се лекуват в болница заради COVID-19. „Още повече, че в нашия регион три медицински сестри бяха хоспитализирани заради коронавирусна инфекция. Към 26-ти април можем да изразим нашата радост, че една от тях вече е излекувана  и изписана. С всички тях сме разговаряли по телефона, разяснена им е възможността да ползват застраховка и сме заявили готовността си за съдействие. Искрено се надяваме за бързото оздравяване и на останалите две медицински сестри“, сподели Кресимирка Петева – Янева. Тя използва случая, за да се обърне към всички професионалисти по здравни грижи:

„Уважаеми колеги, през 2020 година, която бе обявена от СЗО за Международна година на медицинската сестра и на акушерката, всички сме поставени на изпитание – ние като здравни професионалисти, нашите пациенти, нашите близки. Пандемията от COVID-19 ни постави отново във фокуса на вниманието на цялата медицинска общност, както и на нацията. Отново от нас се изисква висок професионализъм проявен с много отговорност и безрезервна любов. Сега ние сме Бялата Надежда за нашите пациенти, рамо до рамо с лекарите.

В навечерието на двата празника – 5-ти май, Международен ден на акушерката и 12-ти май – Международен ден на сестринството, Регионална колегия на БАПЗГ – Хасково Ви поздравява за неуморните Ви усилия, бъдете Здрави и Дръзновени! С много вяра в утрешния ден реализирайте апогея на Вашите професионални постижения и професионално дълголетие! Нацията има нужда от всички Нас!“

 


Специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Хигия“ с предпазните очила, осигурени от Регионална колегия на БАПЗГ – Хасково

 


Разпределяне на кутиите с предпазни очила за МБАЛ – Хасково в офиса на РК на БАПЗГ – Хасково

 


Усмивки зад защитните шлемове на специалисти по здравни грижи от „Санус Педиатрикус“ – Хасково

 


Медицинският фелдшер Станимир Хаджиангелов и негови колеги от Здравния кабинет в община Стамболово с осигурените лични предпазни средства

 


Медицински специалисти от ФСМП – Свиленград с получените предпазни очила

 


Професионалисти по здравни грижи от ФСМП – Тополовград с предпазни шлемове, осигурени от РК на БАПЗГ – Хасково

 


Медицински сестри от Детското отделение в МБАЛ “Света Екатерина ” -Димитровград с предпазни маски, очила и шлемове

 


Медицински сестри от ДКЦ 1 – Хасково с получените защитни очила

 


Медицинската сестра Анелия Вангелова  и нейна колежка от Манипулационната на Трета поликлиника се чувстват по-защитени