РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ НА БАПЗГ – ПЛОВДИВ ИЗПРАТИ ПИСМО ДО НАЦИОНАЛНИЯ ОМБУДСМАН ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОТЕСТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОТ МБАЛ “СВЕТА МИНА”

“Заставаме зад исканията на колегите за достойно заплащане на техният труд. Унизително е един професионалист по здравни грижи да получава възнаграждение колкото един санитар”.  Това гласи част от писмото на председателя на Регионалната колегия на БАПЗГ в Пловдив Теа Цировска до националния омбудсман на Република България,  изпълнителния директор на МБАЛ “Св. Мина” – гр. Пловдив и община Пловдив.

В писмото се казва още: “Не бива да се допуска унизителното заплащане на колегите, както от МБАЛ”Св.Мина”, така и на нито един друг колега работещ в системата.Ако днес това е проблем на МБАЛ”Св.Мина”, то утре това ще е проблем на някоя друга болница. Крайно време е управляващите да се замислят за ситуацията в страната поставяща съсловието в едно унизително финансово и социално положение, водещо до все по-голям брой напускащи страната или отказващи се от професията си професионалисти по здравни грижи.

Това обезкостява здравната система и я лишава от възложената ѝ функция-осигуряване на превенция за здраве и лечение на населението в Република България.”

 

Целия текст на писмото на РК на БАПЗГ – Пловдив можете да видите ТУК