РЕГИОНАЛНА КОЛЕГИЯ НА БАПЗГ – ПЛЕВЕН ПРОВЕДЕ ТРИ ИНИЦИАТИВИ В ПОДКРЕПА НА КЪРМЕНЕТО

БАПЗГ инициира Национална кампания за подкрепа на кърменето в рамките на Световната седмица на кърменето (World Breastfeeding Week – WBW) – глобална кампания за повишаване на осведомеността и стимулиране на майките да кърмят своите бебета в първата седмица на месец август. Част от кампанията бяха три инициативи на Регионална колегия на БАПЗГ – Плевен в периода 2-6 август 2022 г. За  тях информира Надя Димитрова, председател РК на БАПЗГ – Плевен.

Първата инициатива – информационна кампания за кърменето с томбола и награди, се проведе в шатра в Градската градина в Плевен в сътрудничество с “Мустела България”.

Във втората инициатива се включиха акушерки с информационни материали и демонстрации за кърменето в различни части от града и квартал “Сторгозия“.

Третата инициатива се проведе в Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ “Д-р Георги Странски“ – Плевен с Ден на отворени врати, демонстрации и обучения  в малки групи за правилно и пълноценно кърмене. Основен координатор на мероприятието беше старшата акушерка на клиниката Наташка Андреева.

“Изказвам благодарност към всички колеги които участваха в различните мероприятия. Добрите резултати от тях доказват още веднъж огромната роля на специалистите по здравни грижи в профилактиката и промоцията на здравето”, изтъкна за сайта на БАПЗГ г-жа Надя Димитрова.

Кърменето е от ключово значение за  стратегиите за устойчиво развитие  в условията на продължаваща COVID пандемия, тъй като подобрява храненето, гарантира сигурност, носи здравни ползи за новото поколение и майките, и намалява неравенствата, изтъкват водещи експерти.  Затова тази година мотото на Седмицата на кърменето е „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“ с акцент върху укрепването на капацитета на участниците – медицинските специалисти и институциите, които защитават, насърчават и подкрепят кърменето на различни обществени нива.