ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ПОЛУЧИХА ПЪРВИТЕ ГРАМОТИ ОТ ПАЦИЕНТСКАТА ИНИЦИАТИВА “СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ, С КОИТО СЕ ГОРДЕЕМ”

Пациентски организации “Заедно с теб” връчиха грамоти на спешни медици от цялата страна в знак на признателност и благодарност за тяхната отлична работа. Инициативата “Спешните медици, с които се гордеем” се проведе по повод отбелязването за първи път на Световния ден на спешната медицина, определен от Европейската асоциация по спешна медицина. Официалната церемонията по награждаването се състоя на 17 юли 2018 г. в зала 1 на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Бяха връчени грамоти на лекари, професионалисти по здравни грижи, парамедици и шофьори на линейки.

Председателят на Регионална колегия на БАПЗГ – Варна г-жа Райна Бояджиева поздрави присъстващите от свое име и от името на председателя на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, връчвайки поздравителен адрес и цветя на организаторите.

“От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи бих искала да Ви поздравя за инициативата “Спешни медици, с които се гордеем”, която ще даде възможност представляваните от Вас пациентски организации да отличат най-добрите лекари и специалисти по здравни грижи, които работят в областта на спешната помощ. Тези медици са подложени на голямо натоварване поради необходимостта от бърза реакция и взимане на най-адекватното решение. Допълнителен стрес натрупват заради недостига на специалисти в тези звена и честите прояви на агресия от страна на пациенти и техни близки. Затова наградите на Пациентски организации “Заедно с теб” са необходим и важен знак на почит и уважение към тези, които 24 часа в денонощието спасяват човешки животи, често работейки на ръба на възможностите си”, пише в поздравителния адрес на председателя на БАПЗГ до председателя на Пациентски организации “Заедно с теб” г-жа Пенка Василева. В поздравлението си Милка Василева изразява своята увереност, че тази първа по рода си инициатива ще допринесе обществеността да чуе повече за всекидневните усилия на медиците от спешните звена у нас и ще спомогне да се възстанови крехкото доверие между специалистите и хората, които се нуждаят от тяхната помощ.

Председателят на РК на БАПЗГ – Варна г-жа Райна Бояджиева благодари на председателя на Пациентска организация ,,Заедно с теб” г-жа Пенка Георгиева за отправената покана и за чудесната инициатива като израз на уважение и зачитане на труда на спешния медик, който често проявява не само своя професионализъм, но и геройство. Директорът на Дирекция „Здравеопазване” към Община Варна г-жа Анастасия Георгиева поднесе поздравления от името на кмета на града г-н Иван Портних и сподели, че преди броени дни в общината е пристигнало благодарствено писмо от доволен пациент. Тя сподели надеждата си тези случаи да бъдат все по-чести занапред.

В категорията “Спешен медицински специалист” бяха наградени: фелдшер Румен Чиев от ЦСМП -Кърджали; старшата медицинска сестра Маргарита Танева от Спешното отделение за възрастни в УМБАЛСМ “Пирогов”; акушерката Катя Пеева ЦСМП – Сливен, медицинската сестра Христина Спасова от Спешно отделение УМБАЛ Пловдив; медицинската сестра Маргарита Спасова от ЦСМП – Добрич; медицинската сестра Мая Ланзова от ЦСМП – София, медицинската сестра Цанка Василева от Спешното отделение на МБАЛ Ямбол; медицинската сестра Неджмие Ибрахимова-Исмайлова от Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” – Варна.

В категорията “Млади специалисти по спешна медицина” грамоти получиха медицинската сестра Даниела Георгиева от ЦСМП – Перник и медицинската сестра Янка Ангелова от Спешно отделение УМБАЛ „Св..Пантелеймон” – гр. Ямбол.

В категорията “Спешен долекарски екип” бяха отличени медицински фелдшер Вили Батакчиева и водачът на линейка Иван Конакчиев, който се обучава за парамедик. Двамата са от Филиала за спешна медицинска помощ в Куклен към ЦСМП Пловдив.

В категорията “Спешен реанимационен екип” отличия получиха д-р Пенка Чалъкова, медицинският фелдшер Димитър Лефтеров и водачът на линейка Росен Люцканов. Този реанимационен екип е с над 20 годишен стаж в ЦСМП – Варна със стотици спасени пациенти пострадали при травматизъм или сърдечно съдови заболявания.

В категория “Спешен лекар” отличия получиха д-р Делян Георгиев – завеждащ смяна в ЦСМП – София; д-р Пенка Петкова – дългогодишен лекар в Шокова зала на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, понастоящем лекар в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”; д-р Теодора Янакиева – дългогодишен лекар в ЦСМП – Сливен, д-р Шабан Хаджиев – лекар в Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна; д-р Десислава Кателиева – председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ; доц. д-р Стоян Сопотенски – дългогодишен завеждащ спешното отделение на УМБАЛСМ “Н. И..Пирогов”, понастоящем работи в МБАЛ „Света София“; д-р Станислав Морфов от ЦСМП – Варна и д-р Елена Шейтанова от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

В категория „Спешен лекар с принос в донорството и трансплантациите“ бе отличен проф. д-р Вилиян Платиканов, който е регионален координатор по донорство и ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна. Д-р Станислав Морфов от Център за спешна медицинска помощ Варна бе отличен като спешен лекар с призвание. За работата си в областта на спешната медицина грамоти получиха още д-р Шабан Хаджиев от УМБАЛ „Св. Анна” – Варна, д-р Десислава Кателиева, която е председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ и д-р Елена Шейтанова – началник Спешно отделение за деца в УМБАЛ „Света Марина” – Варна.

Като „Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина“ бе отличен проф. д-р Стоян Миланов, който е преподавател в Медицински университет – Варна, национален консултант по спешна медицина, председател на Българското дружество по спешна медицина, координатор на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи и началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

„Лекар-доайен в спешната медицина“ стана проф. д-р Милан Миланов, който има сериозен принос за въвеждането и развитието на специалността „Спешна медицина“.
Специална грамота „Отговорно обучение“ бе връчена на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

 

Поздравителния адрес от председателя на БАПЗГ г-жа Милка Василева можете да видите ТУК

 

 

 

Наградените спешни медици заедно с председателя на Пациентски организации “Заедно с теб” г-жа Пенка Георгиева (четвъртата от дясно наляво на първия ред).

 

 

Председателят на РК на БАПЗГ – Варна г-жа Райна Бояджиева поднася поздравления към организаторите на пациентската инициатива “Спешните медици, с които се гордеем”.  

 

 

 

Председателят на Пациентски организации “Заедно с теб” г-жа Пенка Георгиева награждава специалисти по здравни грижи.

 

 

Публиката