ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, КОИТО СА НА ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ КЪМ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ, ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 360 ЛВ. МЕСЕЧНО ЗА РАБОТАТА СИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ

Професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, ще получават допълнително по 360 лв. месечно за работата си на първа линия. Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, съобщиха на 15.12.2020 г. от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Надявам се членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да подкрепят взетото днес решение, с оглед жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи, тъй като те заедно с общопрактикуващите лекари полагат изключително сериозни усилия, за да се справим всички заедно с COVID епидемията в България“, отбеляза министърът на здравеопазването.

Д-р Иван Маджаров обясни, че тези средства ще бъдат изплатени със задна дата. „Взе се решение от 1-ви ноември професионалистите по здравни грижи да получат по 360 лева месечно“, поясни той.

Българският лекарски съюз ще има и свой представител в Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. От съсловната организация настояват още противоепидемичните мерки, които са в сила в момента, да не бъдат разхлабвани поне до Нова година. БЛС подкрепя намерението за приравняване на антигенните тестове към PCR-тестовете.