ПРОВЕДЕ СЕ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА ОНКОАКАДЕМИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

На 10 и 11 февруари 2017 г. се проведе първото издание на Онкоакадемия за професионалисти по здравни грижи (медицински сестри). Организатори на форума са Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българско онкологично научно дружество и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Обучението се проведе в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център в София. Присъстваха 80 медицински сестри от 28 специализирани здравни заведения за лечение на онкологични заболявания в страната.

“Надявам се, че това обучение ще ви бъде много полезно”, обърна се към присъстващите медицинските сестри проф. д-р Асен Дудов, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник ОЦ. “Вярваме, че през двата дни на обучение ще надградите своите знания и умения”, изтъкна председателят на АПОЗ Евгения Александрова, която е член на Борда на директорите на Европейската коалиция на пациентите с рак (ECPC).  Тя обясни, че структурата на програмата е построена върху медицински, психосоциален и организационен панел, които ще присъстват във всяко следващо издание на Онкоакадемията.

“Широкото участие на сестри от онкологичните отделения днес доказва, че въпреки ниските заплати, медицинските сестри искат да обогатяват знанията и уменията си”, каза във встъпителните си думи председателят на БАПЗГ Милка Василева.
Програмата беше фокусирана върху най-масовия в националната статистика вид рак при мъжете – този на белия дроб, както и върху ролята на медицинските сестри в терапевтичния процес. Основна тема на дискусиите беше информирането на пациента и възможността то да бъде част от официалните пълномощия на медицинската сестра. Тази тема пряко кореспондира с текущ проект на АПОЗ и приятели, финансиран от UICC и целящ да се разширят пълномощията на медицинската сестра да поднася информация на пациента в определени от лекаря граници.

В края на обучението председателят на БАПЗГ Милка Василева отговори на актуални въпроси и връчи сертификати на участниците. Всеки от тях получи за участието си 12 кредитни точки по Eдинната кредитна система на БАПЗГ. Програмата е дългосрочна и всяко нейно издание ще се кредитира от БАПЗГ с оптимален брой кредитни точки.

В обучението участие взеха 80 медицински сестри от 28 специализирани здравни заведения за лечение на онкологични заболявания в страната.

 

Председателят на БАПЗГ Милка Василева връчи сертификати на участниците.