ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ ПРИСЪСТВА НА ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА НАПЪЛНО ОБНОВЕНАТА КЛИНИКА ПО УРОЛОГИЯ В УМБАЛСМ “Н. И. ПИРОГОВ”

На 8 ноември 2023, когато отбелязваме големия християнски празник Свeти Архангел Михаил, в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” се състоя официална церемония по откриването  на напълно обновената след основен ремонт Клиника по урология.

Изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров отбеляза в поздравлението си, че в Клиниката по урология на Университетска болница „Н.И. Пирогов“ работят 140 прекрасни медицински специалисти, които лекуват и полагат здравни грижи за около 7 000 пациенти годишно, от които 1 500 са деца. Той изтъкна, че Отделението по урология за деца е уникално за страната. Тук преди повече от 50 години е извършена първата бъбречна трансплантация на дете от медицински екип под ръководството на акад. д-р Николай Минков. От думите на д-р Димитров стана ясно, че ръководството на болницата си е поставило за приоритет да възобнови извършването на бъбречни трансплантации в клиниката. Той пожела на колегите си да дават най-доброто от себе си и дори когато са най-уморени да не забравят, че хората, които се лекуват в клиниката имат нужда от тяхната професионална помощ и човешко внимание.

Началникът на Клиниката по урология доц. д-р Емил Доросиев изрази благодарности към основателите на лечебното звено, колегите си и Министерството на здравеопазването, което е инвестирало близо 8 млн. лева за ремонта на клиниката и закупуване на ново медицинско оборудване.

Клиниката по урология на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ разполага с две отделения за възрастни и едно отделение за деца, реанимационно отделение и отделение по екстракорпорална литотрипсия. В нея се намират четири операционни зали за отворени операции, две зали за ендоскопски операции, зала за литотрипсии и рентгено-урологичен кабинет. Урологично болните се обслужват от два урологични кабинета за възрастни и един детски кабинет.

На откриването на обновената пироговска Клиника по урология присъстваха заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, председателят на УС на Българския лекарски съюз, генералният директор на Българския Червен кръст проф. Красимир Гигов, директори на болници, бивши и настоящи медицински специалисти от болницата и др.  Официалните гости отправиха поздравителни думи към присъстващите на церемонията. Бяха прочетени поздравителни адреси от председателя на Народното събрание г-н Росен Желязков, от президента на Република България г-н Румен Радев и от председателя на Комисията по здравеопазването в парламента проф. д-р Костадин Ангелов, от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински контрол“ г-жа Иванка Минева и др.

Тържествен водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

 


Изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.- Пирогов“ д-р Валентин Димитров изтъкна уникалността и значението на Клиниката по урология

 


Момент от тържествен водосвет

 


Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева (втората от дясно наляво) с главната сестра на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ Зоя Илиева (първата от ляво надясно) и старши медицински сестри от болницата

 


Генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов подари икона на екипа на Клиниката по урология с пожелание да ги пази и да им дава сили в благородната им мисия. Подаръкът прие директорът на болницата д-р Валентин Димитров.

 


Лентата прерязаха зам.-министър Михайл Околийски, изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Валентин Димитров и началникът на Клиниката по урология доц. д-р Емил Доросиев

 


Представителите на Българската православна църква осветиха обновената клиника, след което гостите имаха възможност да я разгледат