ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ ПОЗДРАВИ ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПАЦИЕНТА

Председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева изпрати поздравителен адрес до председатели на пациентски организации у нас във връзка с отбелязването за първи път в България и по света на Световния ден за безопасност на пациента.

През май 2019 г. по време на 72-рата сесия на Световната здравна асамблея 194 държави – членки на Световната здравна организация се обединиха и определиха 17-ти септември за Световен ден за безопасност на пациента, който ще се отбелязва всяка година под надслова: „Безопасност на пациентите: глобален здравен приоритет“.

За да има сигурност за пациентите е задължително медицинските специалисти да имат отлична професионална подготовка и да следват своето призвание и висок морал. Нужни са конкретни стъпки и гаранции за професионалното развитие на кадровия потенциал в системата, за осигуряване на добри условия на труд и адекватно заплащане, за приемане на нужните стандарти и добри практики по медицина и здравни грижи, както и за изготвяне на дългосрочна стратегия за развитието на здравеопазването у нас с ясна визия за мястото и ролята на лекарите и специалистите по здравни грижи в профилактиката, превенцията, диагностиката, лечението и рехабилитацията”, се казва в поздравителния адрес на БАПЗГ.

“За постигане на високите цели, които си поставяме, ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и занапред ще продължим да разчитаме на партньорството с всички пациентски организации, което успяхме да изградим и  надградим през годините.   

Нека покажем, че заедно можем да постигнем много за здравето, сигурността и просперитета на обществото!”, завършва поздравлението си Милка Василева.         

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК