Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева апелира: НЕКА СПАСИМ ПРОФЕСИИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И АКУШЕРКИТЕ!

Да бъдат спасени професиите на медицинските сестри и акушерките – за това апелира председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева, която се включи с изказване дистанционно по време на Деветия Национален конгрес на пациентските организации.

Тази година заради противоепидемични мерки за ограничаване на заболеваемостта от COVID-19 повечето участници в конгреса се включват виртуално.

„В тази изключително тежка пандемия всички ние от БАПЗГ сме убедени, че само заедно – лекари, професионалисти по здравни грижи, пациенти и политици, можем да постигнем по-добри резултати. Зае съжаление обаче медицинските сестри са значително по-малко, отколкото са необходими за оказване на качествени здравни грижи“, изтъкна Милка Василева. Тя припомни, че в Целите на устойчиво развитие

изрично е казано, че медицинските сестри и акушерките са ключовите специалисти, на които ще се разчита за осигуряването на равен достъп до здравеопазване на всички хора. Милка Василева не спести критиките като изтъкна, че през годините политиците не са направили нужното за тези професии, което е довело до сегашното критично положение. В същото време СЗО залага изключително много на акушерките и медицинските сестри и обяви 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката с апел към правителствата да инвестират за привличането на кадри и развитието на тези изключително важни за общественото здраве професии.

„Ние имаме огромна надежда към министър Ангелов, който винаги е откликвал на нашите искания за срещи и разговори в търсене на по-добри решения за тези професии“, изтъкна председателят на БАПЗГ и допълни, че все още в медицинските стандарти няма нормативна уредба за това колко медицински сестри да работят в определена здравна структура.

Друг проблем, който засегна Милка Василева е липсата на медицински сестри и акушерки в извънболничната помощ. В същото време по думите ѝ тези медицински специалисти биха могли да бъдат изключително полезни за превенцията на раковите заболявания, за здравна просвета в училищата и др.

„Образованието на медицинските сестри и акушерките в България е на изключително високо ниво и е високо оценено в Европа. Но ние трябва да направим всичко възможно тези специалисти  да остават да работят в България, а не да бъдем донори на добри специалисти в Западния свят“, изтъкна председателят на БАПЗГ.

За преодоляването на дефицита на специалисти по здравни грижи за лечебните заведения здравният министър  Костадин Ангелов отбеляза, че всеки един университет, който увеличи броя на местата за обучение по тези специалности, ще може да ползва допълнително   финансиране, а студентите, които учат в направление „Здравни грижи“, ще получават двойни стипендии.

Здравният министър каза още, че един от приоритетите, които си е поставил е въвеждането до края на тази година на електронната рецепта и електронното направление, което ще улесни както пациентите, така и лекарите.

В хода на дискусията министър Ангелов посочи, че времето не е подходящо за дълбока реформа на здравната система, тъй като в момента тя работи на 100% и под пълна. Заедно с НЗОК и всички заинтересовани страни обаче ще се обмислят варианти за дистанционни консултации и наблюдение на пациенти. За целта ще има срещи и обсъждания, а решенията ще влязат в анекс към НРД.

Да се използват центровете, изградени от БЧК, за оказване на здравни и социални грижи до домовете, призова д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Българския Червен кръст и ръководител на направление „Социално-оперативни дейности“. По думите ѝ навременното консултиране на пациентите от лични лекари и лекари-специалисти би намалило хоспитализациите, усложненията при хронично болните пациенти и смъртността от предотвратими болести.

Националният конгрес на пациентските организации е едно от най-значимите пациентски събития в страната, събиращо на едно място всички членове на Националната пациентска организация, други пациентски организации, медицински специалисти, представители на институции, съсловни организации, академичната и фармацевтичната общност, и други заинтересовани страни. До този момент в него присъствено участие взеха председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев, здравният министър проф. Костадин Ангелов, зам.-здравният министър Жени Начева, представителят на СЗО за България доц. д-р Михаил Околийски, зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска  и др.

Конгресът бе открит 26 ноември  и ще продължи до 4 декември 2020 г. Той  преминава под мотото: „Устойчиво развитие на здравеопазването и пациентското движение в България – план 2021-2030 г.“.