Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: ОЧАКВАМЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ПОСТИГНАТ ПОЛИТИЧЕСКО СЪГЛАСИЕ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Присъединявам се към призива на проф. Габровски, че медицината е екипна дейност и ние всички заедно правим здравеопазването. За да се случи това трябва да има добри условия в здравеопазната система. За съжаление през последните 20 години проблемите на професионалистите по здравни по здравни грижи бяха определeно пренебрегвани от всички управляващи. Хората прегоряха и всъщност ние виждаме какво се случва сега”.  Това каза председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева на извънреден брифинг на Българския лекарски съюз, който се проведе днес, 06.03.2020 г., в централата на съсловната организация на лекарите. Повод за изявленията пред журналисти бе обявеното гражданско неподчинение на представители на Синдиката на българските медицински специалисти, които отказват да излязат от сградата на Парламента, където заседава Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

За нас като Асоциация на професионалистите по здравни грижи е още по-тревожно положението, защото това са наши колеги. Ние се притесняваме в момента и за тяхното здравословно състояние и за проблемите, които те изваждат пред обществото, преувеличени в техните действия. Защото действително исканията, които те налагат са абсолютно правилни и ние заставаме зад тях, но начините, по които те се опитват да ги решат, няма как да бъдат приети от нашето общество на професионалисти по здравни грижи”, изтъкна още Милка Василева. Тя допълни, че БАПЗГ иска да има разговори, да бъде направена стратегия, която да определя развитието на българското здравеопазванe, така че и професионалистите по здравни грижи, и лекарите да знаят точно своето място в системата.

“Искаме своята автономност, която отново е в рамките на медицинския екип, за да бъдем наистина полезни на хората. Излизането на улицата не решава проблемите, но след като толкова много години нашите искания бяха определено пренебрегвани, резултатът всички го виждаме и отново казвам ние не заставаме зад начина по който колегите изразяват своите искания. Ще направим всичко възможно да продължим да разговаряме с тях, да търсим начин за сближаване на позициите и естествено очакваме управляващите да постигнат политическо съгласие, така че да не се създават повече такива ескалации на напрежението”, изтъкна още председателят на БАПЗГ.

Проф. д-р Николай Габровски, зам.-председател на УС на Българския лекарски съюз, прочете декларацията на БЛС по повод създалото се напрежение. В нея се изтъква възмущение от “опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет”.

Той допълни, че БЛС смята подобни действия за абсурдни и недопустими. “Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес”, се казва още в позицията на БЛС и се подчертава: “Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат – и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите.”

Проф. Габровски изтъкна още, че от БЛС винаги са подкрепяли “не само на думи, а и с действия, справедливите искания на специалистите по здравни грижи”. По думите му тези специалисти “са изключително важна част от нашата работа и на практика без тяхната работа ние не бихме могли да осъществяваме качествено своята дейност и да помагаме на пациентите”.

Според проф. Габровски  с искането си за основна промяна на здравния модел участниците в протестната акция са направили посегателство към либералната демокрация. Той припомни, че през 1997 г. лекарите и специалистите по здравни грижи са получавали много ниски заплати, през годините е извървян огромен път и българската медицина и българското здравеопазване са достигнали едно много добро европейско ниво.  В същото време има проблеми, които чакат своите решения в бъдеще, но промените няма как да станат за един ден.

Според председателят на Столичната лекарска колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев гражданското неподчинение на няколко души е станало в момент, когато медиците у нас са натоварени с овладяването на грипната епидемия и правят усилия за противодействие на коронавируса.

Д-р Методи Янков, член на УС на Националното сдружение на частните болници, заяви че сдружението подкрепя декларацията на БЛС. Той изтъкна, че здравеопазването е консервативна система и промените в нея не трябва да стават с революционните методи.

„Категорично не подкрепяме крайните форми на протест, които ескалират напрежението. Призоваваме за конструктивен и спокоен диалог за реализация на очакваните позитивни промени в системата на здравеопазването”, заяви Александър Величков, член на УС на Националното сдружение на областните болници.

В брифинга участие взеха още г-н Андрей Марков – председател на Българската болнична асоциация,

проф. д-р Асен Балтов – представител на университетските болници и д-р Пламен Китанов – представител на общинските болници.