Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева към лекарите и акушерките от “Майчин дом” – София: ПОДНАСЯМ НАШАТА ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ И РЕСПЕКТ КЪМ ВИСОКИЯ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ОТГОВОРНОСТ И ЛЮБОВ, С КОИТО ПОСРЕЩАТЕ НОВИЯ ЖИВОТ!

“Поднасям нашата огромна благодарност и респект към високия професионализъм, отговорност и любов, с които Вие, медицинските екипи на най-голямата и най-старата АГ болница у нас, посрещате новия живот!” С тези думи се обърна в поздравителен адрес към лекарите и акушерките в УАГБ “Майчин дом” – София председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева. Тя бе сред официалните гости на празника в болницата по случай Деня на родилната помощ. На събитието присъстваха още председателят на 44-то Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Марияна Николова, председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, генералният директор на Българския Червен кръст проф. д-р Красимир Гигов и др.

“Денят на родилната помощ е най-специалният празник за всички акушерки и акушер-гинеколози. Ден, в който, в нашето забързано ежедневие, намираме време да се поздравим за отговорността, която носим с професията си. Да си акушер-гинеколог или акушерка е не просто професия, а призвание“, каза в поздравлението си към медицинските екипи изпълнителният директор на болницата проф. д-р Иван Костов. В Аулата на болницата се състоя традиционния ритуал “Измиване на ръцете”. Млада родилка поля вода, за да си измият ръцете доц. д-р Виолета Димитрова – началник на Клиниката по патологична бременност и старшата акушерка на Родилна зала Нели Маринова, която отчупи парче от ритуалната погача и подаде залче с мед на родилката с пожелание да роди още дечица.

Старша акушерка Маринова отправи пожелание към българските жени да раждат поне по три деца. “Надявам се  младите хора, които заминаха в чужбина, да започнат да се връщат”, каза още тя и се похвали, че от началото на годината в столичния “Майчин дом” са се родили 250 бебета.

Все по-рядко да споменаваме думи като “криза”, “източване” и “проблеми”, когато говорим за здравеопазването през тази година, пожела в обръщението си към медиците от болницата председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

Здраве, успехи и много щастливи мигове за лекарите и акушерките пожела председателят на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева.

Приоритетите на правителствената политика в областта на демографията са изцяло насочени към подкрепа на майчинството и семейството, заяви от своя страна вицепремиерът Марияна Николова и даде пример с платения отпуск по майчинство у нас, който е един от най-продължителните в целия ЕС, еднократните помощи при раждане на дете и др.

В централното фоайе на болницата бе открита изложбата „Историята на “Майчин дом” в снимки и документи“. Експозицията разказва историята на лечебното заведение от откриването му през 1903 г. от княгиня Мария Луиза до днес. Експозицията бе представена от директора на Дирекция „Архиви“ към Министерския съвет доц. д-р Михаил Груев.

 

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК


1. Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева поднася букет на главната акушерка на “Майчин дом” – София Росица Георгиева.

 


Част от официалните гости на празника (от ляво надясно) зам.-министър Жени Начева, председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова, вицепремиерът Марияна Николова, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров и др.

 


По време на ритуала “Измиване на ръцете” старшата акушерка на Родилна зала Нели Маринова пожела всяка българка да ражда поне по три деца.

 


Директорът на “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов показва една от композициите в изложбата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиера Марияна Николова.