ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ПОЗДРАВИ РЪКОВОДСТВОТО И МЕДИЦИТЕ НА УСБАЛО ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА РЕНОВИРАНАТА КЛИНИКА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ

Днес, 10.12.2019 г. беше официално открита реконструираната и реновирана Клиника по медицинска онкология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). На откриването присъстваха председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то народно събрание д-р Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева, председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев, президентът на Югоизточно-европейския медицински форум д-р Андрей Кехайов и др.

Лидерът на БАПЗГ поздрави ръководството и медиците в болницата за новата придобивка, която ще им даде възможност за предоставяне на по-качествено лечение и здравни грижи. Милка Василева изтъкна, че клиниката е база за обучение на медицински сестри по медицинска онкология. Тя поздрави специално и поднесе красиви букети в цветя на главната сестра на УСБАЛО Биляна Огнянова и старшата сестра на Клиниката по медицинска онкология Галя Милчева.

Изпълнителният директор на УСБАЛО д-р Стефан Константинов изтъкна, че ремонтът и новото оборудване на клиниката са били извършени с финансовата подкрепа на Министерството на здравеопазването в размер на 1.4 мнл. лева. “Днес се връчват Нобеловите награди, аз приемам реконструкцията на тази клиника като награда от страна на държавата за българските пациенти и медиците, които работят тук”, изтъкна д-р Константинов и благодари лично на министър Ананиев за подкрепата това да се случи.

“През нашата клиника минават над 8000 пациенти годишно, тук се лекуват най-тежките случаи”, отбеляза началникът на Клиниката по медицинска онкология проф. д-р Галина Куртева. Тя добави, че в лечебното звено се извършва и научна дейност. Досега са реализирани 45 клинични проучвания от I-ва  до IV-та фаза. Проф. Куртева благодари на колегите си за всеотдайната работа и подчерта,

че става дума не само за отговорния и висококвалифициран труд на медиците, но и за тяхната мисия и служене в името на живота.

“Днес се отбелязва Световният ден за правата на човека. Тъкмо днес откриваме и реновираната Клиника по медицинска онкология, която е направена в интерес на хората”, изтъкна председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Тя подари икона на медицинския екип на клиниката.

Здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че ръководството на УСБАЛО е успяло само за две години да стопи старите дългове в размер на 8 млн. лева до 1.8 млн. лева и няма нови задължения. Той отбеляза, че в Университетската болница по онкология се лекуват годишно около 13 000 пациенти и допълни, че след няколко месеца ще бъде открит новия дигитален ПЕТ скенер в Клиниката по нуклеарна медицина на УСБАЛО, който е единствен в Югоизточна Европа. “Инвестициите в ново оборудване и медицинска техника ще доведат до по-добро качество на лечението и по-добри условия на труд за медиците”, подчерта министър Ананиев.

Свещеник Атанас Вълков от столичния православен храм “Св. Апостол Андрей Първозваний” направи освещаване на клиниката, след което гостите имаха възможност да я разгледат.

 Председателят на БАПЗГ Милка Василева поднесе букет от красиви рози на главната сестра на УСБАЛО Биляна Огнянова.

 

Лидерът на БАПЗГ поздравява старшата сестра на Клиниката по медицинска онкология Галя Милчева.

 


Директорът на УСБАЛО благодари на здравния министър Кирил Ананиев за мащабната инвестиция в болницата.

 

“През нашата клиника минават над 8000 пациенти годишно, тук се лекуват най-тежките случаи”, отбеляза началникът на Клиниката по медицинска онкология проф. д-р Галина Куртева.