Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева към студентите на МУ-София: МЛАДИ ХОРА, ОСТАНЕТЕ В БЪЛГАРИЯ!

Медицински университет – София откри новата учебна година с официална церемония, която се състоя  на 12.09.2019 г. в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом“. Прагът на най-стария и престижен медицински университет в България прекрачиха студентите от 102-рия випуск.

“За мен е огромна чест и удоволствие да застана пред Вас в този прекрасен ден не само за Вас, но и за цялата българска общност!” , обърна се към ръководството на МУ-София, преподавателите, студентите и гостите председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева. Тя се обърна и към първокурсниците с думите: “Вие започвате един дълъг път, по който ще срещате много предизвикателства, съмнения и трудности. Но Вие сте прекрасните млади хора на България, които ще станат добри лекари и професионалисти по здравни грижи”. На останалите студенти Милка Василева, че медицината е екипна дейност всички трябва да се стремят да бъдат най-добрите в своята професия, защото професиите в сферата на медицината са благословени.

Лидерът на професионалистите по здравни грижи благодари  на преподавателите, че макар и в по-трудни икономически условия дават най-доброто от себе си и обучават своите студенти на базата на най-иновативните методи. Тя се обърна и към студентите: “Бъдете живи и здрави, учете се, радвайте се на живота и останете в България! България има нужда от всички млади хора! На добър час!”

Поздравления към ръководството на МУ-София, преподавателите, студентите и гостите отправиха още зам.- министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, председателят на съвета на ректорите на висшите училища в България  проф. Любен Тотев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, председателят Студентския съвет в МУ-София Видин Кирков, първокурсничката Ивамина Балтова.

Ректорът на Медицински университет  – София проф. д-р Виктор Златков приветства новоприетите първокурсници в професионалните направления “Медицина”, “Здравни грижи”, “Дентална медицина”, “Фармация” и “Обществено здраве”. Той изтъкна, че със своята стогодишна история Медицински университет – София  е спечелил водещо място у нас и в ЕС, благодарение на своите отлично подготвени кадри и значими постижения в учебната, научната и лечебна дейност. Той илюстрира тези свои думи като се позова на рейтинговата класация на МОН, в която от 2011 г. насам МУ-София е абсолютен лидер и безспорен водач във всичките пет направления на медицинското образование. Университетът е получил висока оценка и в различни международни рейтингови системи като US News&World Report, University Ranking by Academic Performance (URAP) и World University Rankings (CWUR), в които за 2019 г.  на базата на анализ на работата на повече от 40 000 регистрирани висши училища в целия свят, МУ-София е класиран съответно на 1035, 1071 и 1147 места. Затова и интересът към Медицинския университет в столицата е много голям – на кандидатстудентските изпити са се явили 4406 души за 1244 места по плана за обучение.

От думите на проф. Златков стана ясно, че средният успех на приетите студенти по държавна поръчка продължава да е много висок. Например средният успех на приетите в специалност “Медицина” е 32.89 точки при максимален бал от 36.00 точки. Максималният бал е успяла да постигне само Гергана Павлова Николова, която получи като подарък от ръководството на МУ-София своите първи медицински пособия – лекарска слушалка и апарат за кръвно налягане.

Ректорът на МУ-София изтъкна още, че през академичната 2019/2020 г. в учебното заведение ще се обучават общо 10 000 студенти, от които 3200 са чужденци.

 

Текстове на снимки:


“Млади хора, останете в България!”, призова студентите на Медицински университет – София председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

 


Официалната церемония по откриването на академичната 2019/2020 г. започна с химна на Република България и завърши с химна на Медицински университет – София.

 


Ректорът на Медицински университет – София проф. д-р Виктор Златков приветства новоприетите първокурсници в професионалните направления “Медицина”, “Здравни грижи”, “Дентална медицина”, “Фармация” и “Обществено здраве”.

 


Сред края на официалната церемония председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева и председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров размениха мнения по актуални въпроси.