Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева в поздравление за 12-ти май към професионалистите по здравни грижи: НАШИЯТ ГЛАС ЩЕ СЕ ЧУВА ПО-ЯСНО И ПО-КАТЕГОРИЧНО ОТ ЗДРАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева написа поздравителен адрес до всички професионалисти по здравни грижи у нас във връзка с Международния ден на сестринството – 12 май. В него се казва: От името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име Ви поздравявам с Международния ден на сестринството – 12-ти май, на който празнуваме ние, професионалистите по здравни грижи в България. Но и тази година, както и миналата, не ни е до празник. Причината са многото нерешени проблеми в българската здравеопазна система, особено в сферата на здравните грижи: специалистите са два пъти по-малко от нужните кадри на здравните заведения; работят на две и повече места, което спасява системата от колапс, но води до преумора, професионално прегаряне, влошаване на качеството на здравните грижи, увеличаване на  недоволните пациенти и негативните обществени нагласи; младите хора трудно се мотивират за нашите благородни професии, а в същото време средната възраст на специалистите по здравни грижи у нас е над 50 години, в пенсионна възраст са 25% от работещите колеги – ако решат да се пенсионират, няма да има кой да ги смени поради кадровата криза. И на цялата тази мрачна картина ние всички желаем качествени здравни грижи, доволни пациенти, повече здрави хора, здрави родилки, бебета и младо поколение, сигурност в системата, увеличаване на здравните грижи в извънболничната помощ, развитие на здравната превенция и патронажните грижи. За да се случат тези неща е необходимо да се направят нужните стъпки и БАПЗГ като отговорна съсловна организация многократно е поставяла своите искания към държавните институции.”

Лидерът на професионалистите по здравни грижи припомня усилията, които е направила и продължава да прави съсловната организация, за да се осигурят добри условия на труд и достойно заплащане на труда на професионалистите по здравни грижи и да се гарантират по-качествени здравни грижи за българските пациенти.

В поздравлението се казва още: “Уважаеми колеги, нашият глас ще се чува вече по-ясно и по-категорично от здравните институции, благодарение на новосъздадения Експертен съвет по здравни грижи към Министерството на здравеопазването. Негов главен координатор е проф. Соня Тончева, досегашен национален консултант по здравни грижи. В Експертния съвет влизат още шестима членове, които представляват всички професии в направление “Здравни грижи” – медицинска сестра, акушерка, фелдшер, медицински лаборант, рентгенов лаборант и рехабилитатор. Нека не забравяме заветът на кан Кубрат към синовете му да бъдат единни, защото единението прави силата. Не позволявайте да ни разделят и да ни направят по-слаби точно когато исканията ни започват да се случват, макар и не с тепмовете, които искаме. Помнете, че ние сме гласът който води! Ние сме силни и заедно ще успеем!”

Поздравителния адрес от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева можете да видите ТУК