ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ПОЗДРАВИ АКУШЕРКИТЕ ЗА ТЕХНИЯ ПРАЗНИК

“Уважаеми акушерки, от името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и лично от мое име Ви поздравявам с Международния ден на акушерката, който традиционно се отбелязва на 5-ти май. Тази година мотото на Международната конфедерация на акушерките (ICM) е “Акушерките – защитници на правата за жените”.  Днес, когато демографската криза в България продължава да се задълбочава, ролята на акушерките за бъдещето на нацията се изправя с още по-голяма сила”. Това написа в поздравителен адрес до акушерките у нас председателят на УС на БАПЗГ по повод Международния ден на акушерките, който ес отбелязва по традиция на 5-ти май.

“Увеличаването на раждаемостта зависи от много фактори и от активната държавна политика в дългосрочен план. В този процес акушерките са безценни помощници за промоция на семейното планиране и раждането на здрави деца навреме и по естествен път. За да се случва това обаче е нужно да има условия и гарантирано финансиране за оказването на извънболнични акушерски грижи – възможност, която в момента е само на хартия. Осъществяването на пълноценни грижи в извънболничната помощ ще даде възможност на акушерките да реализират пълноценно своя професионален потенциал и да бъдат по-близо до жените във всичките им възрасти, както и до техните деца. Здравната профилактика и просвета, която те могат да предоставят съобразно компетенциите си, е от изключително голямо значение, за да има здрави семейства и здрава нация”, се казва още в поздравлението. В него милка Василева изтъква необходимостта от цялостна политика и дългосрочна перспектива за развитие на акушерските грижи в България и припомня, че БАПЗГ не е преставала да настоява за изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с европейското законодателство и с ясна регламентация на правата, задълженията и компетенциите на акушерките: “От 2005 г. настояваме и за гарантирано финансиране на самостоятелни акушерски практики в извънболничната помощ в отговор на стратегията на Европейския съюз “Здраве 2020”, както и на програмата на Световната здравна организация 2015-2020 година. Настояваме за достойни заплати, по-добри условия на труд и повече възможности за кариерно развитие на акушерките с активното участие на държавата, което ще мотивира повече млади хора да учат за тази благородна професия. Защото макар и да е празник, нека отново припомним – акушерките в България са два пъти по-малко от нужния кадрови ресурс за здравната ни система”.  В поздравлението е посочен и друг важен въпрос – застаряването на акушерките у нас и необходимостта от спешни мерки за подмладяване на акушерския състав в лечебните заведения у нас, за да не се стигне до закриване на АГ отделения и клиники в различни селища на страната.

Поздравителният адрес от председателя на УС на БАПЗГ завършва с думите: “Скъпи акушерки, благодаря Ви за Вашата всеотдайност, висок професионализъм и любов към майките и децата, която раздавате всеки ден, всяка минута! Бъдете здрави и продължавайте да изпълнявате светлата мисия, на която сте посветили живота си в името на здравето и просперитета на нацията! Ние от БАПЗГ ще продължим да посочваме нужните стъпки за решаване на проблемите в сферата на акушерското образование и практика. Ролята на акушерките и медицинските сестри става все по-решаваща за гарантирането на качествена здравна профилактика и здравни грижи. Затова и Световната здравна организация обяви 2020 година за Година на медицинските сестри и акушерките. Вярваме, че  догодина ще можем да се похвалим с повече добри новини!”

В поздравление до акушерките Антоанета Димитрова, зам.-председател на УС на БАПЗГ, секция “Акушерки” припомня, че СЗО и ООН изтъкват ключовата роля на акушерките за намаляване на майчината и неонаталната заболеваемост и смъртност. “Във Вашите топли и нежни ръце са бъдещето, живота и щастието на всяко семейство!”, се казва още в поздравителния адрес.

Добри думи към акушерките за техния празник отправи и кметът на Варна Иван Портних: “Да помогнеш в чудото на раждането на един нов живот не е просто професия – това е житейско призвание, което изисква не само висок професионализъм, но и съпричастност, сила и всеотдайност. Благодаря Ви за благородния принос в раждането на надеждата, на бъдещето, на доброто. Нека животът ни да се озарява от повече детски усмивки”.

Поздравление към акушерките изпрати и евродепутатът Ангел Джамбазки. В него се казва:”Приемете сърдечната ми благодарност към всички Вас за всеотдайния Ви труд, неоспорима прецизност, усърдието, риска и хуманността, които проявявате, изпълнявайки отговорната мисия да съхранявате и бдите над живота на бъдещите поколения на нацията ни!”.

По този повод празника Регионална колегия на БАПЗГ- Варна организира  практически семинар на тема: ,,Всичко, което трябва да знаем за кърменето. Начини за съхранение на кърма“. Форумът ще се проведе на 8-ми май 2019 г. в Детския център ,,Мама и Аз“ в морската столица. Лектор ще бъде Инна Ненова. Очаква се да присстват акушерки, студенти от специалност „Акушерка”, настоящи и бъдещи майки.

Поздравителния адрес от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от Антоанета Димитрова, зам. -председател на УС на БАПЗГ можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от кмета на Варна Иван Портних можете да видите ТУК

Поздравителния адрес от евродепутата Ангел Джамбазки можете да видите ТУК