Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева: ПОЛОЖИХМЕ УСИЛИЯ ДА СЕ УВЕЛИЧИ СТАРТОВАТА ЗАПЛАТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ, СЕГА Е НУЖНО ДА СЕ ПОСТИГНЕ ДОГОВАРЯНЕ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ МЕЖДУ ДИРЕКТОРИТЕ И СИНДИКАТИТЕ

Професионалисти по здравни грижи протестираха днес, 1 март 2019 г. пред Министерство на здравеопазването. Те се организираха през социалните мрежи, а основните им искания са увеличение на възнагражденията, стартова заплата в размер на две минимални работни заплати, лечебните заведения да не са търговски дружества и др. Сред протестиращите беше и председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева, както и други представители на съсловната организация – Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, Мария Балевска – парламентарен секретар на БАПЗГ, проф. Иванка Стамболова – член на УС на БАПЗГ.
Милка Василева изтъкна, че БАПЗГ подкрепя исканията на протестиращите, но смята, че Асоциацията трябва да продължи усилията си за решаване на проблемите с диалог. “Пари в системата има, но трябва да се разпределят правилно”, изтъкна лидерът на професионалистите по здравни грижи. Тя припомни, че един от успехите на съсловната организация след организирания БАПЗГ национален протест на 12 май 2018 г., е постигането на по-висока стартова заплата в Колективния трудов договор.

БАПЗГ не е страна по КТД, но положихме много усилия,  разговоряхме със синдикатите и в крайна сметка стартовата заплата се увеличи с 200 лева. Това, което сега трябва да се направи е директорите на лечебни заведения с усилията на синдикалните структури да подпишат КТД, за да може увеличението на заплатите да стане реално, а не само на хартия”, изтъкна Милка Василева и допълни, че на 3 февруари 2019 г. Националният съвет на БАПЗГ е взел решение да бъда стартирана национална подписка с основните искания на професионалистите по здравни грижи – политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения; задължително спазване на заложените договорености в Колективния трудов договор, дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. и План за действие с точно определени срокове и отговорни институции. Подписката на БАПЗГ под надслов “Здравните грижи сега са нашето общо утре” започна на 15 февруари и ще продължи до 15 март т. г. , след което ще бъде внесена в Министерския съвет.
Министър Кирил Ананиев се срещна с представители на протестиращите. От пресцентъра на МЗ съобщиха, че по време на срещата здравният министър е изтъкнал, че с отпуснатите допълнително 30 млн. лева за лечебните заведения с решение на МС ще бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече заплатите на професионалистите по здравни грижи. Той е поел ангажимент да съдейства за постигането на договаряне между синдикатите и работодателите в лечебните заведения, което ще доведе до увеличаване на работните заплати.