ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА НАСТОЯ ДА СЕ ТЪРСЯТ РЕШЕНИЯ НА НАБОЛЕЛИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СЪСЛОВИЕТО НА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА, ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СИНДИКАТИТЕ

За търсене на работещи и бързи решения по наболелите проблеми на професионалистите по здравни грижи настоя председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, която се срещна днес, 28.02.2019 г., с премиера, здравния министър и представители на синдикатите.

Първата среща се състоя в Министерство на здравеопазването по покана на министър Кирил Ананиев във връзка с предстоящия протест на медицински сестри в цялата страна.

„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които отпусна правителството за областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал“, подчерта министър Ананиев. Той сподели, че има информация за лечебни заведения в по-малките населени места, в които все още не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по голямата част от които, по думите му ,са предвидени за увеличаване възнагражденията на медиците. Министърът припомни, че в Колективния трудов договор за залегнали по-високи начални заплати за медиците. Той пое ангажимент за по-добър контрол от страна на МЗ за спазване на финансовия стандарт за управление на лечебните заведения, което респективно ще доведе до по-справедливо заплащане на труда на професионалистите по здравни грижи.

На срещата председателят на БАПЗГ Милка Василева заяви, че Асоциацията залага на активен диалог с МЗ по всички въпроси, касаещи професионалистите по здравни грижи. Милка Василева уточни, че съсловната организация  не е организатор на обявения за 1 март 2019 г. протест, а той е иницииран от група медицински сестри във Фейсбук. “В същото време подкрепям справедливите искания, представени в тяхната декларация, тъй като това са искания на БАПЗГ, които непрекъснато поставяме през последните 10 години. Не сме преставали да настояваме за реална промяна на социалния статус на професионалистите по здравни грижи” заяви по време на срещата Милка Василева.

Протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. За съжаление проблемите са натрупвани с години, ние искаме да ги решим, но това трябва да се случва в спокойна обстановка и диалог. Предстои ни много съвместна работа“, посочи министър Ананиев. По отношение на искането от страна на протестиращите лечебните заведения да не са търговски дружества министърът обясни, че разговорите ще продължат в контекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел.

Г-жа Василева изрази мнение, че протестът е катализиран от дълго трупано напрежение поради груби грешки в здравеопазването през годините. Тя настоя да се активизира диалогът между синдикатите и работодателите, за да има реално подписани договори, съобразени с националния Колективен трудов договор.

По-късно се състоя среща с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, на която присъстваха здравният министър Ананиев, зам.-министър Жени Начева, председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева, председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов и федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев.

Представителите на синдикатите заявиха, че не подкрепят протеста, защото смятат че сега са започнали разговори и процедури по договаряне, а има и допълнително отпуснати финансови средства с постановление на Министерския съвет.

Милка Василева представи основните искания на съсловието и алармира, че дефицитът на медицински сестри се задълбочава и в момента у нас не достигат 30 000 медицински сестри. В тази връзка министър Ананиев изтъкна, че Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката са предвидили приемът на тези специалисти да се увеличи с около 150 души.