ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА КЪМ АБСОЛВЕНТИТЕ ОТ ВИПУСК 2018 НА МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ “ЙОРДАНКА ФИЛАРЕТОВА”: БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ВАС!

“Добре дошли в редиците на професионалистите по здравни грижи! България има нужда от Вас!”. С тези думи се обърна към абсолвентите от Випуск 2018 на Медицински колеж “Йорданка Филаретова” председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя изтъкна, че Асоциацията прави всичко възможно за подобряване на условията за работа и реализация на своите членове. “Надявам се с Вас да направим нашите професии по-видими за обществото. Бъдете здрави и на добър час!”, пожела лидерът на специалистите от направление “Здравни грижи”.

Тържествената церемония по дипломирането на 243-ма абсолвенти се състоя на 17 януари 2019 г. в Аула “Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Официалната церемония бе открита с химните на Република България и на Медицински университет – София.

Младите професионалисти получиха дипломи с Образователно-квалификационна степен “Професионален бакалавър”. В залата присъстваха абсолвенти от 8 специалности: “Медицински лаборант”, “Рентгенов лаборант”, “Рехабилитатор”, “Масажист с увредено зрение”, “Помощник-фармацевт”, “Зъботехник”, “Инспектор по обществено здраве” и “Медицинска козметика”.

“Скъпи студенти от Випуск 2018, Вие преминахте успешно Вашето обучение, за да поемете по своя отговорен, хуманен, професионален път. Поздравявам Ви! През последните три години колежанският живот се превърна във Ваше ежедневие и съдба. Учихте се от най-добрите преподаватели и специалисти, трупахте знания и практически опит в избраните от Вас специалности. Създадохте професионални контакти, приятелства и най-важното – изграждахте се като човеци и специалисти”, каза в поздравителното си слово проф. Захарина Савова, зам.-директор на Медицински колеж “Йорданка Филаретова” към Медицински университет – София. Тя изтъкна, че по време на обучението си дипломантите са се включвали в различни извънучебни дейности – научни, социални, благотворителни.

“Скъпи абсолвенти, Пожелавам Ви във Вашата професионална реализация да имате този постоянен стремеж към усъвършенстване и ентусиазъм. Бъдете упорити в намирането на отговори и решения дори и в най-трудни ситуации. Следвайте принципите на хуманност, отнасяйте се с емпатия към хората, които търсят Вашата помощ. Отнасяйте се с уважение към Вашите колеги и към Вас самите. Надграждайте и развивайте Вашите умения и знания, правете го с любов и тогава всичко ще се случва с лекота и удоволствие. С цялото си сърце Ви пожелавам “На добър път! Честито дипломиране” , завърши емоционалното си слово проф. Савова. Тя изрази своята благодарност към всички преподаватели и наставници за техния неуморен труд при съграждането на новите професионалисти и пожела на родителите на абсолвентите да имат още много радости от своите деца.

“Толкова млади хора на едно място – представлявате една прекрасна картина! Вярвам, че всички Вие сте силно мотивирани да помагате на хората. Избрали сте труден, но изключително удовлетворяващ път”, обърна се към младите специалисти в залата кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя отправи поздрави и към родителите и преподавателите. Столичният кмет изтъкна, че на столицата са нужни специалисти във всички лечебни заведения, включително в общинските. Йорданка Фандъкова припомни, че Столична община отпусна през 2018 г. 10 стипендии за студенти в специалност “Медицинска сестра”, които след дипломирането си ще започнат работа в общински лечебни заведения. “От тази година ще отпуснем стипендии и за студенти от Медицински колеж “Йорданка Филаретова”, обяви столичният градоначалник.

Ректорът на Медицински университет – София проф. Виктор Златков поздрави абсолвентите и им припомни да не забравят подкрепата, която са им оказвали техните родители по време на целия обучителен курс. Той обяви, че МУ-София е класиран на 1071-во място от над 2500 класирани университети в света в престижна рейтенгова класация и припомни, че университетът е първенец в класацията на МОН.

Бъдещи успехи на всички млади специалисти пожела деканът на Факултета по обществено здраве към МУ-София проф. Цекомир Воденичаров. Той изтъкна, че за това ще са им нужни не само знания и умения, но и абмиция, иновативност, постоянство, винаги да дават повече, отколкото се изисква от тях. Той сподели с младите хора и поучителни примери от живота, които доказват, че когато човек работи с цялото си сърце и всичките си възможности, успехът идва при него.

Поздрав към абсолвентите отправи и председателят на Студентския съвет в МУ-София Видин Кирков.

“Доброто здравеопазване е немислимо без професионалисти по здравни грижи. Грижата за болния е комплексна и БЛС винаги ще подкрепя усилията за заслужено уважение към Вашия труд. Работете с любов и ентусиазъм и признанието ще дойде само” обърна се към абсолвентите главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов.

На церемонията присъстваха още проф. д-р Радомир Угринов – зам.-ректор по Международна интеграция и проектно финансиране на Медицински университет – София, г-н Дончо Барбалов – зам.-кмет в направления “Финанси и стопанска дейност” и “Столично общинско здравеопазване”, проф. Цветомир Димитров – директор на Първа МБАЛ – София, г-н Иван Беров – президент на Съюза на зъботехниците в България, г-н Асен Алтънов – председател на Съюза на слепите в България, декани и зам.-декани на факултетите в МУ-София, директори на медицински колежи от страната, преподаватели, близки и приятели на абсолвентите.

За празника бяха изпратени много поздравителни адреси. Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева също връчи поздравителен адрес на зам.-директора на МК “Йорданка Филаретова” проф. Захарина Савова.

Поздравителният адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК

 


Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева сред абсолвентите по време на тържеството.


Официалните гости и студентите посрещнаха прави знамето на университета.


Всички абсолвенти положиха клетва да изпълняват честно и отговорно своите професионални задължения и човешки дълг.


Моменти от връчването на дипломите.


В края на празника всички студенти се качиха на сцената и както повелява традицията хвърлиха академичните си шапки във въздуха.