ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УС НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ПОЗДРАВИ АКАД. ХРИСТО ГРИГОРОВ ПО СЛУЧАЙ 140-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ

Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева изпрати поздравителен адрес до председателя на БЧК акад. Христо Григоров по случай 140-годишния юбилей на Българския Червен кръст. В него се  казва: “Позволете ми от мое име и от името на Управителния съвет на БАПЗГ да Ви поздравя за 140-годишния юбилей от създаването на Българския Червен кръст – най-голямата неправителствена организация у нас и ползваща се с огромно обществено доверие не само в България, но и в чужбина. БЧК е част от Международното червенокръстко движение, което днес има свои поделения в 190 държави”.

В поздравлението си г-жа Милка Василева се спира на многобройните дейности на родния Червен кръст и подчертава, че те са с висока обществена значимост. В адреса се казва още:  “Бих искала да изтъкна и приноса на БЧК за създаването на модел за предоставяне на социално-здравна помощ по домовете за възрастни хора и болни. Надяваме се в скоро време опитът на центровете за домашни грижи, създадени от Българския Червен кръст в сътрудничество с  партньорски организации от Швейцария, Германия и Италия,  да бъде широко приложен в нашата страна като се осигури съответното финансиране.”

Българският Червен кръст отпразнува 140-годишнината с официалната церемония и празничен концерт в Народния театър “Иван Вазов” на 25 октомври 2018 г.

“140 години армия на доброто, чиято сила е единството”, такъв символ използва в празничното си слово председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той подчерта, че от своето създаване досега организацията е помагала на хора в нужда по време на войни, при бедствия и в мирно време.

“Високо ценим работата на Българския червен кръст не само на местно, но и на международно равнище”, заяви президентът на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който пристигна у нас специално за юбилея.

“Мисията на Българския червен кръст е да сплотява обществото ни в тежки моменти на криза, бедствия и изпитания”. Това заяви президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж мина празничното честване на юбилея.

Държавният глава призова доброволците от най-голямата хуманитарна организация у нас да продължават да привличат нови съмишленици и да съхраняват високо доверието на българския народ, защото това е най-ценният им капитал.

Началото на БЧК, положено в годината на Освобождението, поставя началото на непрекъсната подкрепа за доброто в България“, посочи Румен Радев. По думите му оттогава до днес най-голямата доброволческа организация носи своя кръст да бъде опора на всеки българин в трудна ситуация. „Значението на БЧК не се изчерпва с оказването на помощ, но е и символ на хуманност, съчувствие, съпричастност и солидарност. Вяра, че сме част от цивилизования свят и надежда, че сме истински хуманно общество“, заяви президентът Радев.Той благодари за подкрепата и признанието, които БЧК получава от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. С нейна помощ в страната ни ще бъде изграден регионален център за логистика и подготовка, който да реагира при бедствия и кризи за облекчаване на човешкото страдание. „Всички институции в България подкрепяме тази идея и заедно ще работим за нейната реализация“, каза още президентът Радев.

На празничното честване присъстваха много официални гости, сред които и почетният председател на БАЗПГ проф. Станка Маркова.

 


Председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров

 


 Българският Червен кръст е част от Международното червенокръстко движение, което днес има свои поделения в 190 държави.

 

 
Екипът на областната червенокръстка организация в Сливен, заедно с доброволци от клубовете на БМЧК, проведе учебно-тренировъчно занятие, което е част от дейностите по отбелязване на 140-годишнината от създаването на БЧК.

 

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК