ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СЕ СРЕЩНАХА С РЪКОВОДСТВОТО НА БАПЗГ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова се срещнаха с ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщиха от НС.

От асоциацията  представиха пред председателя на българския парламент отворено писмо на Националния съвет на БАПЗГ във връзка с ескалацията на спонтанни протести на професионалистите по здравни грижи. В писмото се настоява за диалог и намиране на политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване. От страна на ръководството на асоциацията заявиха, че са готови да бъдат полезни в тази ситуация и призоваха държавата да влезе в ролята на регулатор.

На срещата беше споделено мнението, че отговорността за решаването на част от проблемите е на ръководствата на съответните лечебни заведения и че е възможно да се търсят по места работещи решения.

От страна на Народното събрание беше изразена готовност за продължаващ диалог по проблемни теми в сектор здравеопазване. Обсъдена беше и идеята за създаване на единен стандарт, според който формирането на заплатите да става според професионалните отговорности.