ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН ДЕБАТ ПОД НАДСЛОВ “ОТГОВОРНО ЗА ЗДРАВЕТО”

“Тенденцията отлично подготвени български медицински специалисти да напускат страната и професията ще продължи, ако не се предприемат реални стъпки за достойно заплащане на техния изключително отговорен и висококвалифициран труд”. Това заяви председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на Национален дебат под надслов “Отговорно за здравето”, организиран от сп. “Мениджър”. Форумът се проведе на 28 февруари 2017 г. в столичния Радисън Блу Гранд Хотел. В него участие взеха представители на съсловни и неправителствени организации, медицински специалисти, представители на политически партии и журналисти.

Председателят на БАПЗГ изтъкна, че договорените финансови параметри в Колективния трудов договор 2016 на практика не се реализират. Милка Василева припомни, че още преди 20 г. е изработен план за спасение на сестринството в България, който е представян на различни политически формации, но до този момент не са предприети нужните стъпки за задържането на медицинските специалисти у нас, както и за повишаване мотивацията на млади хора да избират професиите на медицинската сестра и акушерката. “Причините са ясни: ниско заплащане, лошо отношение към медицинските специалисти, невъзможността на съсловната организация да договаря условията на труд и заплащане”, изтъкна Милка Василева. Тя допълни, че в същото време образованието на българските медицински сестри, акушерките и другите професионалисти по здравни грижи е на много високо ниво и отговаря на Европейската директива 55 от 2013 г. за признаване на професооналната квалификация.

Председателят на БАПЗГ за пореден път припомни задълбочаващия се дефицит на медицински специалисти. В момента има недостиг на 30 000 медицински сестри у нас. През 1993 г. в България медицинските сестри са били 55 000, а сега са се стопили до 25 000. Акушерките пък от 5800 са станали 3200. “Друг притеснителен факт е застаряването на съсловието. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките  – 51 г.”, отбеляза Милка Василева.