ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БАПЗГ МИЛКА ВАСИЛЕВА ПОЗДРАВИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЛС Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР

“Уважаеми д-р Маджаров, от името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име поздравявам Вас и всички лекари в България с професионалния Ви празник, който по традиция се отбелязва на 19 октомври – Денят на покровителя на България Свети Иван Рилски Чудотворец. Нашите две съсловия винаги са били равностойни партньори в изпълнение на отговорната мисия за предоставяне на качествено лечение и здравни грижи за пациентите в България. Ние работим рамо до рамо във всички направления на медицината.

Лично от Вас д-р Маджаров получихме уверение, че Българският лекарски съюз ще подкрепи усилията на БАПЗГ за промени в законодателството и гласуване на повече средства в бюджета на МЗ и НЗОК, така че лекарите и специалистите по здравни грижи у нас да получават достойно заплащане за своя висококвалифициран и отговорен труд. И въпреки, че не бяхме заедно на националния протест в София на 7-ми октомври тази година, ние отчитаме усилията, които прави ръководството на Вашата съсловна организация за постигане на същите цели, които сме си поставили и ние в името на  добри промени, както за работещите медицински специалисти, така и за пациентите и нашата млада смяна. Разбира се, трябва да мислим и за прилагане и развитие на превенцията, промоцията на здраве, профилактиката, ранната диагностика и разширяване на здравните грижи в извънболничната помощ.” Това написа председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева в поздравителен адрес до председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маждаров по повод Деня на българския лекар, който по традиция се отбелязва на 19 октомври.

В навечерието на празника Българският лекарски съюз отличи най-добрите лекари. “Лекар на годината 2019″ стана проф. д-р Пламен Панайотов – началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Общо 17 български лекари получиха награди в категориите „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“, “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“, „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Ти си нашето бъдеще“. Бяха връчени и три специални награди. Едната от тях бе за д-р Здравко Пенков от Сливен, за който бяха получени най-много положителни отзиви  по време на инициативата на БЛС “Добрата дума лекува“ – част от националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева. Другите две специални награди отидоха при д-р Елиас Хаддад, който оперира ръката на пациент под светлината на фенер и д-р Илиян Траянов, който заедно с колегите си от МБАЛ- Пазарджик, спаси родилка с амниотична емболия и ДИК синдром.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, г-жа Жени Начева- зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков и г-жа Светлана Йорданова, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание. Събитието уважиха и кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът доц. Диана Ковачева, представители на академичната общност, университетски преподаватели, представители на съсловни и пациентски организации, и др.

По данни на БЛС лекарите, които имат право да практикуват в България, са 31 384. Студентите, които учат медицина у нас са близо 11 000. От съсловната организация отчетоха лек спад в броя на лекарите, които заминават да работят в чужбина –  под 400 на година.

Поздравителният адрес на БАПЗГ можете да видите ТУК